Margriet logo
null Beeld

Wat helpt tegen haaruitval bij vrouwen?

Merk je dat je haar steeds dunner wordt, vooral bij je scheiding? Dan heb je mogelijk last van alopecia androgenetica, een vorm van kaalheid die helaas ook veel bij vrouwen voorkomt. Het is ongevaarlijk, maar je kunt er wel hartstikke onzeker van worden. Hormoonachtige medicijnen kunnen de haaruitval vertragen. Maar camoufleren is makkelijker dan je denkt. 

Anastasiya Sidorova (23) is een Russische schoonheid met lokken van ruim een meter lang. Naar eigen zeggen kreeg zij op haar achttiende de diagnose alopecia androgenetica. Dat is een erfelijke vorm van kaalheid waarbij nieuwe haartjes steeds sneller uitvallen en uiteindelijk helemaal wegblijven. Dankzij intensieve therapie bij een tricholoog (een haarspecialist) zou Anastasiya de aandoening nu onder controle hebben, meldt de Britse krant Independent.

Over alopecia androgenetica

Dat is fantastisch nieuws voor Anastasiya, maar hier in Nederland vragen wij ons af welke wondertherapie de Russische Rapunzel haar weelderige lokken heeft (terug)gegeven, en vooral: voor hoe lang. Als je deze vorm van haaruitval hebt, zal je haardos namelijk alleen maar verder uitdunnen. Nieuwe haartjes zullen onder invloed van het mannelijke hormoon dihydroxy-testosteron (DHT) steeds dunner uit je hoofd groeien en sneller uitvallen. Als de haarzakjes zijn uitgeput (elk haarzakje kan zo'n twintig keer een nieuwe haar maken), is het einde verhaal. Net zoals bij mannen dus, alleen komt het bij hen vaker voor en vallen de haren bij hen op andere plekken uit. Bij mannen begint de kaalheid bij de slapen en op de kruin, bij vrouwen juist op de middellijn van het hoofd. Volgens de Alopecia vereniging heeft ruim veertig procent van de vrouwen last van de aandoening, ook op jongere leeftijd. De haaruitval kan soms zelfs al beginnen in de puberteit.

Wat helpt tegen vrouwelijke haaruitval?

Of je alopecia androgenetica krijgt, en hoe snel je haren uitvallen, ligt vooral aan je genen. Die bepalen onder andere hoe gevoelig je haarzakjes zijn voor het hormoon dihydroxy-testosteron. Met je voeding en levensstijl heeft deze vorm van haaruitval niks te maken; je kunt kerngezond zijn en toch je haren verliezen. Wel kunnen ijzergebrek, een slecht functionerende schildklier en problemen met je hormoonhuishouding haaruitval veroorzaken. Ook hevige stress, en eczeem en psoriasis op het hoofd, kunnen voor (extra) haaruitval zorgen. Volgens de Alopecia vereniging is het daarom belangrijk om eerst deze mogelijke oorzaken uit te sluiten.

Geslachtshormonen

Als hier allemaal geen sprake van is, dan kan de huisarts je een aantal dingen voorschrijven, zoals het geslachtshormoon cyproteron. Dit remt onder andere de mannelijke geslachtshormonen. Volgens Apotheek.nl werkt het vooral op de kale plek op de kruin en zou je na enkele maanden slikken verbetering moeten merken. Ook kan de huisarts je het medicijn minoxidil voorschrijven, een lotion die je twee keer per dag op je hoofdhuid moet smeren. Het medicijn kan er bij sommige mensen voor zorgen dat er minder haarzakjes verdwijnen en er meer haren terug groeien op de plekken die kaal worden. Volgens de Alopecia vereniging hebben sommige vrouwen ook baat bij een haarlotion op basis van het vrouwelijke hormoon 11-alfa hydroxyprogesteron. Dat wordt speciaal gemaakt in de apotheek naar oud recept. Mogelijk gebruikt Anastasiya dit middel, of deze middelen, ook. Volgens Thuisarts.nl is van middeltjes tegen haaruitval, zoals shampoo met cafeïne, niet bewezen dat ze helpen.

Bijwerkingen

Helaas zijn medicijnen nooit zonder bijwerkingen. Zo kun je van cyproteron last krijgen van depressie, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Als je nog in de vruchtbare leeftijd bent, moet je er bovendien de pil bij slikken, omdat het geslachtshormoon de mannelijke vrucht kan verminken. Minoxidil lijkt onschuldiger, maar wat het medicijn op de langere termijn doet, is onbekend. Sommige artsen in speciale haarklinieken schrijven zelfs finasteride voor aan vrouwen. Dit medicijn remt testosteron en geeft goede resultaten bij kalende mannen. Maar op vrouwen is het niet getest en de meeste artsen zijn dan ook - terecht - terughoudend met het voorschrijven ervan. Je kunt je ook afvragen of je hormoonachtige medicijnen wilt slikken terwijl je kerngezond bent.

Haarpoeder of haarwerkje

Bij dunner wordend haar kun je ook camouflerende haarproducten gebruiken. Er bestaan speciale haarpoedertjes met vezels ('hair fibers') die zich aan je haren hechten en op die manier de kalende plekjes bedekken. Als dit niet meer toereikend is, kun je eventueel voor een haarwerkje kiezen. Dat bevestig je met knipjes in je eigen haar. Het 'goede' nieuws is namelijk dat vrouwen met alopecia androgenetica nooit helemaal kaal worden. Haarwerkjes worden vergoed vanuit de basisverzekering (wel eerst je huisarts om een verklaring vragen). Misschien zul je even aan het idee van een haarpoeder of -werkje moeten wennen, maar geen mens die het verschil ziet. En dat zeggen wij - en stiekem misschien Anastasiya ook wel - uit ervaring.

null Beeld

Wil je weten wat de Russische Rapunzel voor haar natuurlijke lokken zegt te doen? Dit is Anastasiya's haarrecept >

Bron | Thuisarts.nl, huidziekten.nl

Lees ook

Bekijk ook

Zo veel calorieën verbrand je per sport.

Artikelen van Margriet.nl gratis in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden