Margriet logo
Thuisblijven of toch op stap: wat doe jij als je nu verkouden bent? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Wat doe je nu als je verkouden bent? ‘Ik doe wat ik altijd deed: mijn gezonde verstand gebruiken’

Loopneuzen, snottebellen, hoesten; in de herfst- en wintermaanden loopt het aantal verkoudheden weer op. Wat doe je als je verkouden bent? Blijf je thuis en zeg je afspraken af? Kortom: gedraag je je anders?

Dat vroegen we op onze Facebookpagina.

Bereidheid voor coronatest neemt af

De regel bij verkoudheidsklachten is op dit moment om thuis te blijven en je meteen te laten testen. De bereidheid om te testen bij verkoudheidsklachten neemt echter af. Zo’n 45 procent van de Nederlanders geeft aan dit te doen; in juni was dat nog 55 procent.

Gemiddeld krijgt een mens twee keer per tien jaar de griep, vergeleken met twee tot vijf keer per jaar een verkoudheid. Een verkoudheid komt dus jaarlijks regelmatig voor. Tegenwoordig is het vaak lastig om in te schatten wanneer je bijvoorbeeld wel of niet naar je werk kunt. Arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare pleiten daaronm voor een snotneusprotocol op het werk, waarin staat onder welke omstandigheden je wel en niet naar kantoor mag komen. Hiermee willen ze griepgevallen en coronabesmettingen terugdringen.

Volgens de experts:

Volgens bedrijfsarts en directeur medische zaken, Truus van Amerongen is het bij klachten écht belangrijk om thuis te blijven. Ze vertelt op de website van ArboNet: “Als mensen met een snotneus naar het werk komen, zelfs na een negatieve test, dan krijg je toch dat collega’s elkaar aansteken. Om dat te voorkomen, moet je terug naar de basis: heb je klachten, dan blijf je thuis.”

Maar volgens Ger Rijkers, immunoloog bij het St. Elisabeth ziekenhuis in Tilburg, is het niet per se nodig om thuis te blijven bij een verkoudheid. “Verkoudheid is vervelend, maar je hoeft er niet voor thuis te blijven. Het is goed om je immuunsysteem regelmatig te stimuleren. Heb je klachten – ben je negatief getest op corona – en wil je naar kantoor? Dan kan dat zeker,” vertelt hij op Linda.nl.

Lees ook:
Met dít schema zou je binnen 24 uur van je verkoudheid af moeten zijn

Dit doen jullie als je nu verkouden bent

Wij vroegen Margriet-lezeressen op onze Facebookpagina: Wat doe jij nu als je verkouden bent? Blijf je thuis? Zeg je afspraken af? Kortom: gedraag je je anders? Een aantal van jullie reacties:

“Ik ben al een week aan het snotteren, maar verder niet ziek en negatief getest. In principe ga ik dus overal naartoe. Tijdens mijn werk (met ouderen) probeer ik wel meer afstand te houden,” zegt lezeres Marlie Klasens. En ook Marina Van de Ven blijft alleen thuis bij een nagatieve test, maar voelt toch een vorm van schaamte: “Zolang ik geen koorts heb en negatief test, ga ik gewoon aan het werk. Wel merk ik dat ik steeds na een hoestje of niesbui meld dat ik negatief ben getest. Toch gek, die vorm van schaamte.”

Lezeres Jessica Van Elderen Van Gorp blijft erbij dat je ook nog steeds ‘gewoon’ verkouden kan zijn. “Wat ik voor corona ook deed, mijn gezonde verstand gebruiken. Een verkoudheid is nog steeds een verkoudheid en niets meer,” zegt ze. Toch blijft lezeres Lucie Reimersdahl-Hermsen liever thuis: “Bij een verkoudheid blijf ik fijn thuis, zodat ik ook niemand anders kan aansteken.” Karen Langerak gaat het liefst in gesprek met anderen. Ze vertelt: “Ik vraag wat de mensen willen met wie ik te maken heb. Als zij willen dat ik thuisblijf, doe ik dat.” Sommige mensen krijgen een zelftest aangeboden van hun werkgever. Ook Wilma Bassem-van Dijken krijgt bij een verkoudheid een test. “Ik werk in de zorg, als we verkouden zijn, krijgen we een sneltest. Aan de hand daarvan weet ik of ik naar het werk mag.”

Bron | EenVandaag, Arboned, Radar.
Beeld | Getty Images

RedactieGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden