Wanneer moet je je zorgen maken over siliconen borstimplantaten?
Er zijn steeds meer verontrustende berichten over de gevaren van siliconen borstimplantaten. En de telefoon van de siliconenpoli van het Amsterdam UMC staat roodgloeiend door de recente documentaire Moordtieten. Wanneer moet je je nou zorgen maken om jouw siliconen borstimplantaten?
Of je nou een borstvergroting of -reconstructie hebt gehad, siliconen borstimplantaten brengen nu eenmaal een verhoogd risico met zich mee. Dat klinkt als een goede reden om in paniek te raken, maar wees gerust: de kans dat je het krijgt is heel klein.
ASIA-syndroom en lymfeklierkanker
Tikkende tijdbommen, worden siliconen borstimplantaten ook wel genoemd. Volgens de Amerikaanse Federal and Drug Administration (FDA) scheurt 32 procent van de borstimplantaten binnen tien jaar. En daarvoor kunnen ze ook al gaan zweten, ofwel lekken. Met mogelijk ernstige gevolgen, want die siliconen zwerven dan door je lichaam. En je lijf reageert mogelijk fel op die lichaamsvreemde stoffen. Een heftig gevolg kan bijvoorbeeld het ASIA-syndroom (waardoor onder anderen het Nederlandse fotomodel Zimra Geurts (29) in een rolstoel belandde) of lymfeklierkanker zijn. Zo loop je als je een borstimplantaat hebt 0,014 procent kans op BIA-ALCL, een heel zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Een heel klein risico, maar eentje die je wel serieus moet nemen.
Klachten door siliconen borstimplantaten
Moet je je zorgen maken als je siliconen borstimplantaten hebt? Het is in elk geval verstandig om het goed in de gaten te houden. Siliconen borstimplantaten kunnen voor verschillende klachten zorgen, waarbij je aan de bel moet trekken. Bijvoorbeeld als je borst met de prothese opzwelt door vocht, of als er een knobbeltje in ontstaat. Verder zijn de meest gemelde klachten vermoeidheid, gewrichtspijn en pijn in de borst(en). Maar ook concentratiestoornissen, een verminderd geheugen en een gevoel van chronische griep. Als je zulke klachten hebt, kun je het best contact opnemen met je huisarts of plastisch chirurg. Je kunt doorverwezen worden naar de siliconenpoli in het ziekenhuis. Daar kan mogelijk besloten worden tot explantatie: het verwijderen van de implantaten.
Lees ook:
Onderzoek: ‘Minder klachten na verwijderen siliconen borstimplantaten’
Borstimplantaten checken
Het is ook heel belangrijk om te weten wat voor implantaat jij hebt. Dit kun je zien op het kaartje dat je na je operatie van de plastisch chirurg krijgt. Ben je dit kaartje kwijt, neem dan contact op met de kliniek waar je bent behandeld. Zij hebben deze gegevens en kunnen je vertellen welk implantaat jij hebt.
Allergan-borstimplantaten
Heb je implantaten van Allergan? In 2018 kwam naar buiten dat sommige van hun Biocell-implantaten een iets hoger risico geven op ALCL, de hierboven genoemde zeldzame vorm van lymfeklierkanker. Dat klinkt als een goede reden om in paniek te raken, maar wees gerust: de kans dat je het krijgt is heel klein, meldt het ministerie van Volksgezondheid. En als je er op tijd bij bent dan is het heel goed te behandelen. "Wordt de diagnose in een vroeg stadium gesteld, dan is de kans dat je geneest 95 procent", zegt Jolanda Aerts (53), die na een dubbele borstamputatie bewust koos voor implantaten van Allergan, omdat die voor de arts prettig zijn om mee te werken en voor jezelf fijn aanvoelen. "Ik sta nog steeds volledig achter mijn keuze en voel daar totaal geen angst bij."
Haartest
In de documentaire Moordtieten komt ook een haartest ter sprake die zou kunnen uitwijzen of je borstimplantaten lekken. Het Amsterdam UMC geeft aan hier nog onderzoek naar te doen. "De resultaten daarvan zijn nog niet bekend, en we kunnen op basis van deze test geen conclusie trekken over de lekkage van de protheses of ziekte door implantaten", vertelt Prabath Nanayakkara, hoogleraar interne geneeskunde van Amsterdam UMC. "Enkel een positieve uitslag van deze test is dus geen reden voor een verwijzing naar onze poli of explantatie van de protheses."
Streng toezicht
Het ministerie van Volksgezondheid houdt in Nederland streng toezicht op het soort borstimplantaten. Lees je er goed over in voordat je ze neemt. En heb je ze, houd je gezondheid dan goed in de gaten. Elk lichaam is anders, dus ook al keurt het ministerie het goed: luister naar je lijf.
Benieuwd naar de documentaire Moordtieten? Die kun je hier terugkijken.
Bron | Ministerie van Volksgezondheid, Amsterdam UMC, Radar, Moordtieten
Beeld | iStock
Nieuw op Margriet.nl: 'Mijn verhaal' de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.