Margriet logo
null Beeld

Waarom we vaker alleen naar de film moeten gaan (en andere dingen alleen moeten doen)

Moet jij er niet aan denken om in je eentje een concert te bezoeken of iets anders leuks te doen? Zonde! Want achteraf heb je het waarschijnlijk net zo naar je zin gehad als met een vriendin.

Dit blijkt althans uit een interessante, wereldwijde studie van de twee Amerikaanse marketing-professoren Rebecca Ratner van de University of Maryland en Rebecca Hamilton van de Georgetown University. Zij ontdekten dat de meeste mensen inderdaad huiverig zijn om iets in hun eentje te ondernemen, ongeacht afkomst en cultuur.

'Die heeft zeker geen vrienden'

Vooral 'leuke activiteiten' - zoals naar een concert gaan of een workshop volgen - doen we liever niet alleen, omdat we denken dat we het dan minder naar ons zin zullen hebben, schrijven de professoren in de Los Angeles Times. Meest genoemde reden: omdat we bang zijn dat anderen dan denken dat we geen vrienden hebben.

Alleen naar de film: is dat écht minder leuk?

Je kunt je natuurlijk afvragen waarom het ons zou interesseren wat wildvreemden van ons denken. En vinden anderen ons überhaupt zielig als we iets alleen doen? Dat laatste willen Ratner en Hamilton nog uitzoeken. Maar eerst wilden ze weten of onze verwachting of angst wel gerechtvaardigd is: hebben we het inderdaad minder naar ons zin als we alleen naar de film gaan of iets anders leuks in ons eentje doen?

Net zo veel vermaakt!

Ze vroegen daarom mensen op straat hoe geïnteresseerd ze zouden zijn om een leuke activiteit te ondernemen, in dit geval een tentoonstelling te bezoeken. Niet verwonderlijk reageerden de meeste solisten minder enthousiast dan mensen die samen op pad waren. Maar toen de onderzoeksters de passanten ook echt de tentoonstelling lieten bezoeken en ze achteraf vroegen hun mate van plezier te beoordelen, bleek dat iedereen zich evenveel had vermaakt.

'Zet je leven niet on hold'

Kortom, aldus de professoren, zet niet je leven on hold omdat je op dat moment even niemand hebt om die interessante kookworkshop mee te volgen, of die leuke film te zien. En kun je inderdaad wel wat meer vrienden gebruiken: door iets in je eentje te ondernemen, maak je volgens de onderzoekers ook sneller contact met anderen. De ideale manier om nieuwe mensen te leren kennen dus!

Margriets vriendinnengroep

Als je op zoek bent naar vriendschappen of gewoon gezellig contact, kun je je ook aanmelden bij de Margriet Vriendinnen Facebookgroep. De vriendinnengroep telt inmiddels bijna vierduizend leden. Veel vrouwen zijn net als jij op zoek naar nieuwe vriendinnen of een leuk praatje, virtueel of in real life!

Bron | Los Angeles Times, New York Magazine

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden