Waarom sommige mensen vaker opgeroepen gaan worden voor darmkankeronderzoek
Elk jaar krijgen ongeveer 14.000 mensen de diagnose darmkanker. Dit is een ernstige ziekte, waar jaarlijks zo’n 5.000 mensen aan overlijden. Omdat de ziekte zoveel voorkomt, is het bevolkingsonderzoek darmkanker in het leven geroepen. Op dit moment krijgen Nederlanders tussen de 55 en 75 jaar elke twee jaar de oproep om hun ontlasting in te leveren, maar daar moet binnenkort verandering in komen. Er is namelijk een gepersonaliseerd darmkankeronderzoek goedgekeurd, waardoor risicogroepen mogelijk vaker opgeroepen kunnen worden voor een screening.
Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing en een minder zware behandeling.
Het darmkankeronderzoek
Op dit moment worden alle mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar iedere twee jaar opgeroepen om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Daarbij wordt gekeken of er bloed in de ontlasting zit. Dit kan namelijk wijzen op poliepen en darmkanker. Een klein beetje van de ontlasting wordt in een laboratorium onderzocht. Is er vervolgonderzoek nodig? Dan zal dat via een kijkonderzoek in de darm zijn.
De leeftijdsgrens van 55 jaar is vastgesteld omdat 9 van de 10 mensen met darmkanker 55 jaar of ouder is.
Vaker opgeroepen voor darmkankeronderzoek
Toch is zo’n onderzoek eens in de twee jaar niet altijd voldoende. Het Erasmus MC wil het darmkankeronderzoek daarom personaliseren, zodat risicogroepen vaker opgeroepen worden. Deze groep zou één keer per jaar onderzoek moeten laten doen, mensen met relatief lager risico één keer in de twee jaar en mensen met zeer laag risico één keer in de drie jaar. De Commissie Bevolkingsonderzoek van de Gezondheidsraad heeft het voorgesteld onderzoek van het Erasmus MC goedgekeurd.
Voor het vervolgonderzoek zoekt het Erasmus MC 20.000 deelnemers, waarbij de helft deelneemt aan het normale darmkankeronderzoek en de andere helft aan de gepersonaliseerde screening. Heb je afgelopen jaar meegedaan aan het bevolkingsonderzoek? Dan kun je ook gevraagd worden mee te doen aan dit onderzoek.
Lees ook: Van diagnose tot behandeling: dit moet je weten over darmkanker
Wanneer behoor je tot de risicogroep?
Heb je veel bloed in je ontlasting? Dan word je opgeroepen voor een vervolgonderzoek. Bij ongeveer 5 procent van de deelnemers is die hoeveelheid bloed net onder de oproepgrens. Toch bleek dat het risico op het ontstaan van darmkanker wel 17 keer zo hoog is bij deze relatief hoge ‘hemoglobineconcentratie’, dan bij ontlasting met zeer lage concentraties. Het blijkt dat 85 procent van de deelnemers te maken heeft met een zeer lage concentratie bloed in de stoelgang. Het gaat dus om een relatief kleine groep die met het gepersonaliseerde onderzoek vaker opgeroepen zal worden.
Bron | Radar, RIVM
Beeld | Getty Images