Margriet logo
Waarom je zorgverzekering in 2022 nóg duurder wordt dan verwacht Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je zorgverzekering in 2022 nóg duurder wordt dan verwacht

Alle zorgpremies voor 2022 worden vandaag bekendgemaakt. Wat blijkt: ook volgend jaar worden alle zorgverzekeringen weer duurder, maar nog duurder dan in eerste instantie werd verwacht.

Daarbij lopen de prijzen per zorgverzekering ook sterk uiteen. Wij leggen je uit hoe dit komt.

Duurdere zorgpremies

Dat de zorgpremies weer gaan stijgen, is geen verrassing. Dit is al jaren zo. Maar in plaats van de voorspelde 2,60 euro op Prinsjesdag, moeten we in 2022 maandelijks 3 tot zelfs 10 euro extra voor de basisverzekering gaan betalen. Dit blijkt uit cijfers van vergelijkingssite Independer. Op jaarbasis kan dat dus oplopen tot zo’n 120 euro extra.

Waarom stijgen de zorgpremies?

Je zou misschien denken dat corona de belangrijkste reden is van de hogere zorgpremies volgend jaar. Dit blijkt toch niet zo te zijn. Ziekenhuizen hebben wel meer kosten moeten maken, want coronazorg is dure zorg. Maar er viel juist ook een groot gedeelte van de zorgvraag naar andere behandelingen weg tijdens die coronagolven. Daarbij compenseerde de overheid een groot deel van die coronakosten, waardoor die voor de zorgverzekeraars meevielen.

De premies van zorgverzekeringen stijgen al jaren en dat is in 2022 niet anders. Dit komt omdat Nederland vergrijst en dat brengt meer zorgkosten met zich mee. Daarnaast zijn er meer patiënten die duurdere medicijnen gebruiken waardoor de uitgaven stijgen. Wat dan wel de belangrijkste reden van de hogere zorgpremies in 2022 is? De salarissen van het zorgpersoneel die omhoog gaan. Met ongeveer 60 procent van alle zorguitgaven, wordt dat de grootste kostenpost.

Waarom verschilt de stijging per zorgverzekering zo?

De ene zorgverzekering stijgt nog meer in premie dan de ander. Zo betaal je bij Zilveren Kruis 3 euro meer en bij VGZ 8,20 euro. Dat verschil zit ‘m in hoeverre de verzekeraar ervoor kiest om de gestegen zorgkosten door te berekenen aan de consument. VGZ gebruikte de bijdrage vanuit de overheid vorig jaar al om de premies zo laag mogelijk te houden. Andere zorgverzekeraars doen dat misschien volgend jaar pas. “Bovendien kunnen de zorgverzekeraars ervoor kiezen om hun opgebouwde reserves in te zetten”, vertelt Bas Knopperts, zorg-expert bij Independer. “Op de manier blijft de premiestijging beperkt.” Achmea, de eigenaar van Zilveren Kruis, FBTO en Interpolis, haalt bijvoorbeeld 380 miljoen euro uit de reserves om de premiestijging zo laag mogelijk te houden.

Zorgpremies vergelijken

Alle zorgverzekeraars moeten voor 13 november hun premies voor 22 bekendmaken. “Een stijging van 8,20 per maand is vrij fors. Dat gaat toch om bijna 100 euro per jaar. Het kan lonen om ook eens te kijken bij een andere of kleinere zorgverzekeraar”, adviseert Knopperts. Benieuwd wat je voor jouw huidige zorgverzekering in 2022 zou moeten betalen? En naar welke zorgverzekering je misschien beter kunt overstappen? Meld je aan voor de Zorgpremie Alert:

Besparen op je zorgverzekering?

Bron | Independer
Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden