Margriet logo
null Beeld

Waarom je nu éxtra moet oppassen voor inbrekers

Inbrekers

maken maar al te graag gebruik van de versoepelingen van de lockdown. Waar het

aantal inbraken in de lockdownperiode (van maart tot eind juni) nog veel lager

lag dan vorig jaar, ligt het aantal woninginbraken inmiddels weer bijna op het

normale niveau, zo blijkt uit nieuwe cijfers van de Nationale Politie.

Ook verzekeraars krijgen de laatste tijd weer veel

meer meldingen van inbraken binnen.

Veel minder inbraken

Omdat veel Nederlanders vanwege de coronabeperkingen massaal moesten thuiswerken, was er een spectaculaire daling te zien van het aantal inbraken. Zo lag het aantal woninginbraken in april maar liefst 60 procent lager dan in diezelfde periode vorig jaar. In heel Nederland sloegen inbrekers in de week van 27 april tot 3 mei ‘slechts’ 294 keer toe, terwijl dit in 2019 nog 731 keer was.

Toename sinds versoepelingen

Het totale aantal woninginbraken in de lockdownperiode (van maart tot eind juni) kwam uit op 6951, wat maar liefst 37 procent minder is dan de 11.041 inbraken in dezelfde periode vorig jaar. Helaas ziet de politie sinds de versoepelingen juist weer een toename. Halverwege mei lag het aantal woninginbraken nog steeds zo’n kwart lager dan normaal, maar afgelopen week bedroeg de daling slechts 11 procent minder dan begin juli vorig jaar.

Lees ook: Deze gehaaide trucjes passen inbrekers toe om te zien of jij thuis bent

Veel mensen weer naar werk

Sybren van der Velden, projectleider landelijk coördinatieteam Woninginbraak & Heling, is niet verbaasd over de recente stijging. “Door de versoepelingen gaan meer Nederlanders naar hun werk en wordt het drukker op de weg. Inbrekers zien hun kansen daardoor snel stijgen,” zo legt hij uit aan het AD. In tegenstelling tot straatroven vermijden inbrekers confrontatie en geweld, legt hij uit. “Ze willen snel naar binnen en naar buiten. Als mensen dus thuis zijn, blijven ze weg.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden