Waarom je nu al last kunt hebben van hooikoorts
Jeukende, rode ogen, een kriebelneus en niesbuien: het hooikoortsseizoen start in 2022 wel heel vroeg. Omdat we 2021 met extreem zachte lentetemperaturen van rond de 15 graden afsluiten, betekent dat ook dat je rond de jaarwisseling al last kunt krijgen van hooikoortsklachten.
Tijd voor bubbels, sterretjes, oliebollen én neusspray op oud en nieuw.
Vroeg in het jaar last van hooikoorts
Hoewel de gevoelstemperatuur met kerst op meerdere plekken nog tot -15 graden daalde, tikken we richting het einde van het jaar de 15 graden boven nul aan. Deze lenteachtige temperatuur zorgt daarmee voor een warmterecord voor deze tijd van het jaar. En hoewel je het stiekem misschien best lekker vindt dat het rond de jaarwisseling een aangename temperatuur wordt, zorgt dat er wel voor dat mensen die last hebben van hooikoorts in 2022 heel vroeg klachten kunnen krijgen. Door de stijging van het kwik kunnen de elzen en hazelaars rond de jaarwisseling al in bloei komen te staan en beginnen we het nieuwe jaar dus met hooikoortsklachten.
Het is juist de overgang van heel koud weer naar plots heel zacht weer waardoor de hazelaars en elzen al eerder tot bloei kunnen komen en het startsein geven voor het hooikoortsseizoen.
Lees ook: Déze invloed kan de overgang hebben op hooikoorts
Nog meer klachten op nieuwjaarsdag
Op oudejaarsdag kunnen de eerste elzen en hazelaars al bloeien. Omdat er die dag nog regen voorspeld staat, is de kans klein dat je al last krijgt van hooikoorts. De pollen worden door de regen namelijk uit de lucht gespoeld. Op nieuwjaarsdag neemt die neerslagkans echter af, waardoor de kans op hooikoortsklachten groter wordt. De rest van de eerste week van 2022 blijft het nog zacht weer, maar niet zo zacht als tijdens de jaarwisseling. Ook zal het vanaf zondag 2 januari wisselvalliger worden, waardoor de regen de pollen regelmatig wegspoelt. Alleen op de droge momenten is het de eerste week van het nieuwe jaar dus oppassen geblazen als je last hebt van hooikoorts door hazelaars en elzen.
Bron | Weeronline
Beeld | Getty Images