Margriet logo
null Beeld

Waarom je je nu niet kunt focussen op een boek (en hoe ’t je wél lukt)

Er zijn mensen die de afgelopen maanden het ene na het andere boek hebben verslonden, maar er zijn ook heel veel anderen bij wie lezen nu simpelweg niet lukt. Merk jij ook dat je focussen op een boek op dit moment gewoon écht niet gaat? Dat heeft waarschijnlijk een reden.

De kans is namelijk groot dat het te maken heeft met de coronacrisis.

Extra waakzaam

De combinatie van de onzekerheid waarin we nu leven én de moeilijke periode die we net achter de rug hebben, maakt het moeilijk om je echt in een verhaal te kunnen verliezen. Daarnaast heeft een overvloed van negatieve nieuwsberichten ervoor gezorgd dat we extra waakzaam zijn om geen update meer te missen. Omdat we constant zo 'aan' staan, vinden we het moeilijk om ons op een verhaal te concentreren. Eigenlijk gaat alle energie die we hebben naar het vinden van een manier om met de huidige, vreemde situatie om te gaan, waardoor er weinig tijd overblijft voor hobby’s.

Lees ook:

Waarom lezen het risico op dementie kan verminderen

Handige tips

Maar hoe zorg je er nu voor dat het je in deze periode juist wél lukt om een boek te lezen? Het belangrijkste is eigenlijk dat je alle afleidingen uitschakelt. Zet dus de radio en televisie uit, leg je telefoon of tablet weg en zet ook het geluid uit zodat je niet tussendoor gestoord kunt worden. Neem er vervolgens echt de tijd voor; ga er lekker voor zitten en maak er echt een lekker leesmomentje van. Het maakt niet uit of je langzaam of snel leest, als je maar echt geconcentreerd aan het lezen bent. Probeer ook voor een boek te gaan dat niet te zwaar is, maar juist iets dat je een beetje zal opvrolijken. Op die manier ga je echt naar het lezen van je boek uitkijken als een soort ‘ontsnapping’ van al het slechte nieuws in de wereld.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Grazia Daily

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden