Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom je een wesp écht beter niet kunt doden

Het wespenseizoen is nog in volle gang. Wespen zijn gek op de zomer, maar ook op jouw drankje. Weg met dat beest! Maar wist je dat het absoluut niet verstandig is om een wesp te doden?

Voor je het weet, duiken er namelijk nog veel meer wespen op! Zó kun je het beter aanpakken...

Wesp doden? Dan krijg je er agressieve wespen voor terug

Het zit zo: als een wesp dood is, komt er via zijn gif een bepaald feromoon vrij. Die stof maakt andere wespen in de buurt agressiever, waardoor je dus meer risico loopt om gestoken te worden. Gelukkig zijn er nog genoeg manieren om wespen op afstand te houden, zonder ze te doden.

Water helpt

Een van de beste tips is om ze nat te spuiten met water. Wespen hebben een ontzettende hekel aan water. Zodra er een beetje regen valt, vliegen ze zo snel mogelijk terug naar hun nest. Met natte vleugels is het namelijk een stuk moeilijker vliegen. Ook blazen kan helpen; zodra ze een beetje lucht voelen, maken ze zich meestal uit de voeten.

Lees ook:

Zzzes tips om wespen uit je tuin te houden

Om de tuin leiden

Mocht dat allemaal niet helpen, dan kun je altijd nog proberen om ze te misleiden. Dat kun je doen door een nest na te maken van bijvoorbeeld een papieren zak, en die ergens in je tuin op te hangen. Wespen zijn namelijk enorm territoriale beestjes en zullen hun soortgenoten aanvallen wanneer die zich op hun terrein bevinden. Als ze een nest zien dat niet van hen is, blijven ze dus uit de buurt.

Einde wespenseizoen

Als je bang bent voor wespen, vraag je je vast af wanneer het wespenseizoen eindelijk over is. Dit verschilt per jaar, maar over het algemeen kun je op oktober rekenen. Dan zijn de weersomstandigheden zo slecht voor de wespen dat ze het niet overleven, behalve de koningin. En dan is het weer wachten tot volgend jaar...

Bron | Flair

Beeld | Getty

Erandi GodinezGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden