Waarom je best verdrietig mag zijn dat een vakantie/concert/bruiloft niet doorgaat door het coronavirus
We merken allemaal de gevolgen van het coronavirus elke dag, en op verschillende manieren. De komende maanden zullen evenementen nog niet doorgaan, wat voor veel teleurstellingen zorgt. Met duizenden mensen die wereldwijd overlijden aan het coronavirus, voelt het misschien een beetje gek om verdrietig te zijn over een vakantie die niet door kan gaan of een bruiloft die verplaatst moet worden.
Psychotherapeut Lori Gottlieb zegt in de New York Times dat we ons daar helemaal niet voor hoeven te schamen, en juist plaats moeten maken voor dat verdriet.
Rouw
Het is niet zo gek dat alle veranderingen wereldwijd zorgen voor een hoop extra stress, angst en verdriet. Maar daarnaast zijn volgens Lori Gottlieb ook veel mensen aan het rouwen. Niet alleen om overleden familieleden of vrienden, maar ook om een baan die verloren is of bijvoorbeeld vrijheid die niet meer vanzelfsprekend is.
Lees ook: Deze tien gewoontes kun je beter aanhouden, zélfs als je niet naar buiten gaat
Verdriet is verdriet
Maar ook kleinere dingen die verloren gaan, kunnen flink wat invloed hebben op onze gemoedstoestand en emotionele gezondheid. Een droomreis die niet door kan gaan of een bruiloft die na maandenlange voorbereiding verplaatst moet worden, kan ook voor enorm veel emotionele pijn zorgen. Alleen, zegt de specialist, durven veel mensen daar niet echt voor uit te komen. Mensen hebben vaak het idee dat ze niet verdrietig mogen zijn om kleine dingen, omdat andere mensen ‘het slechter hebben’. Jij durft misschien wel niet te balen van dat concert dat niet doorgaat, omdat iemand anders zijn of haar baan kwijtgeraakt is. Volgens Gottlieb is verdriet gewoon verdriet, en is het geen wedstrijd om te kijken wie het slechter heeft.
Onzekerheid
Daarnaast is het sowieso al een stressvolle tijd voor ons allemaal, en kunnen die kleine teleurstellingen extra hard aankomen. Veel dingen die we anders als normaal zien – naar de supermarkt gaan waar alles gewoon te koop is, iemand een knuffel of hand geven – zijn al helemaal anders geworden door het coronavirus. En dus moeten we volgens de psychotherapeut vooral lief voor onszelf zijn. Daarvoor geeft ze een aantal tips:
1. Accepteer dat je verdrietig bent
Het is makkelijk om je verdriet weg te stoppen met het idee dat anderen ergere dingen meemaken, maar daarmee los je het niet op. Daardoor kun je juist last krijgen van meer stress of angst, waardoor onder andere concentratieproblemen kunnen ontstaan. Als je accepteert dat iets waar je enorm naar uitgekeken hebt niet doorgaat door het coronavirus en je daar verdrietig door bent, kun je het ook beter verwerken en laten gaan.
2. Probeer niet té ver vooruit te denken
Het is een chaotische periode en we hebben geen idee wanneer we weer een avondje uit kunnen plannen of we weer zonder besmettingsgevaar de straat op kunnen. Daardoor is het nog heel lastig te bepalen of zomervakanties of verjaardagsfeestjes over een paar maanden wel door kunnen gaan. Volgens Gottlieb moeten we daarom proberen nog niet te veel te denken aan wat er zou kunnen gebeuren en welke evenementen mogelijk niet door kunnen gaan. Als we daar nu al te vaak bij stilstaan, kunnen we éxtra verdrietig worden en dat is juist niet te bedoeling.
3. Laat anderen op hun manier met de situatie omgaan
Natuurlijk mag je iemand die zich niet aan de regels van het kabinet houdt daarop aanspreken. Maar de manier waarop iemand met het verdriet van dingen die niet doorgaan omgaat, is een meer persoonlijk iets. De één wil misschien graag praten over hoe hard hij of zij baalt van die gecancelde bruiloft, terwijl een ander het liever zelf wil verwerken. Voor deze situatie is er geen goede of slechte manier om te ‘rouwen’, dus laat anderen dat vooral op hun eigen manier doen.
Meer lezen over het coronavirus? In de nieuwe Margriet vind je alles wat je erover wilt weten: van het laatste nieuws tot mooie initiatieven en cijfers. Margriet 14 ligt nu in de winkel, maar je kunt 'm ook hier online bestellen. Je krijgt 'm gratis thuisbezorgd!
Bron | New York Times
Beeld | iStock