Margriet logo
null Beeld

Waarom het voedingssupplement resveratrol momenteel de winkels uit vliegt

Er is de afgelopen tijd een run ontstaan op het voedingssupplement resveratrol. Het zou bij coronaklachten namelijk moeten leiden tot een minder heftig ziektebeeld. Wat zeggen experts over dit voedingssupplement?

Resveratrol, een antioxidant dat ook in allerlei plantsoorten zit, zou bij coronaklachten vooral het stofje leptine in het bloed aanpakken.

Resveratrol tegen coronaklachten

Volgens Peter van der Voort, hoofd Intensive Care van het UMC Groningen, kan resveratrol mogelijk helpen bij coronaklachten. Dat vertelde hij in het televisieprogramma Jinek. Sindsdien is de vraag naar het supplement flink gestegen. Al eerder bleek dat veel coronapatiënten die op intensive care terecht komen kampen met overgewicht. Hierdoor werd er meer gekeken naar de rol van vetweefsel in de buik in verband tot het coronavirus. In het buikvet komt veelal de stof leptine voor. Dat is een eiwit dat in buikvet wordt aangemaakt. Dat is normaal gesproken al het geval, maar bij coronapatiënten komt dit stofje ook meer voor in het bloed. En dat zorgt weer voor een verhoogde kans op trombose, een ander verschijnsel dat bij coronapatiënten op de intensive care werd vastgesteld.

Wat doet resveratrol?

Resveratrol is een voedingssupplement dat bestaat uit een antioxidant. Dit heeft niet alleen een ontstekingsremmende werking, maar remt ook de aanmaak van de stof leptine. Aangezien bij coronaklachten de hoeveelheid leptine niet alleen in het vetweefsel, maar ook in het bloed aanzienlijk toeneemt, zou resveratrol volgens Van der Voort mogelijk de oplossing bieden. Dit zou moeten leiden tot een spoeler verloop van het ziektebeeld en minder zware klachten, zoals trombose, tegengaan.

Nog geen bewijs

Van der Voort benadrukt wel dat dit slechts een aanname is en er nog geen verder onderzoek naar is gedaan. Ook hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell laat weten dat er geen onderbouwing is voor deze bewering. Ondanks dat is er de afgelopen dagen sprake van een run op de resveratrol. Volgens Van der Voort zijn de gezondheidsrisico’s laag, maar het is zeker bij het gebruik van andere medicatie wel aan te raden om eerst even de huisarts te raadplegen.

Lees ook: Onderzoek: het coronavirus kan ook in onze darmen zitten

Natuurlijke resveratrol in voedingsmiddelen

Mocht je (ondanks het ontbreken van onderzoek en in overleg met de huisarts) toch resveratrol willen slikken, dan is de kans dus groot dat je in de (online) winkel voor een leeg schap komt te staan. Maar je kunt resveratrol ook op natuurlijke wijze via verschillende voedingsmiddelen binnenkrijgen. Als je wat extra resveratol via voedingsmiddelen binnenkrijgt is dat uiteraard wel een veel lagere concentratie dan in een voedingssupplement. Je vindt de werkende stof in de volgende producten:

  • Cranberries
  • Blauwe bessen
  • Blauwe druiven
  • Aardbeien en moerbeien
  • Pinda’s (en pindakaas)
  • Cacao (dus ook in chocolade)

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Zorgwijzer

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden