Margriet logo
null Beeld

Waarom het onverstandig is om je te laten testen als je geen klachten hebt

Nu het veel gemakkelijker is om je te laten testen op het coronavirus, loopt het storm bij de GGD’s. Maar wanneer kun je je eigenlijk laten testen? Is het bijvoorbeeld slim om je te laten testen als je eigenlijk geen klachten hebt, maar wel gewoon graag wilt weten of je het coronavirus hebt?

Wij leggen het je hier uit.

Testen zonder klachten

Testen gebeurt in Nederland in principe niet als je geen klachten hebt en dat is niet voor niks: de tests die we allemaal kunnen laten doen, zijn namelijk het betrouwbaarst als je klachten hebt, zo zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Net doen alsof je klachten hebt, zodat je je kunt laten testen is dan ook niet slim.

Beste dag om te latentesten

Als je je te vroeg laat testen, dan is de kans groot dat de uitslag onterecht negatief is. Hierdoor kun je denken dat je het coronavirus niet hebt, terwijl je het dus eigenlijk wel hebt. Het is het verstandigst om je op de derde dag, waarop je klachten hebt, te laten testen, omdat je dan de beste kans hebt op een juiste uitslag. Maar ook op andere dagen, waarop je symptomen hebt, is de test heel betrouwbaar.

Opnieuw laten testen

Heb je sterk het gevoel dat je besmet bent met het virus, maar is de test negatief? Dan is het verstandig om je een paar dagen later nog een keer te laten testen in overleg met je arts of iemand van de GGD. Het zou namelijk kunnen dat je de verkeerde uitslag krijgt, omdat de test niet goed is afgenomen of de temperatuur tijdens het transport bijvoorbeeld niet goed was.

Te laat testen

Hoewel je je niet te vroeg

moet laten testen, is het ook niet te slim om je te laat te laten testen. Vanaf

de vierde dag dat je symptomen hebt, wordt de kans op een juiste test namelijk

weer wat kleiner, omdat je lichaam dan vaak effectief het virus aan het

afbreken is. Wacht dus ook weer niet te lang met testen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden