Margriet logo
null Beeld

Waarom het coronavirus minder dodelijk is voor vrouwen dan voor mannen

Het coronavirus blijft zich steeds verder verspreiden, met nu ook zieken in Italië en Frankrijk. Net als bij veel andere virale ziekten, overlijden vooral ouderen en zieken vaker aan de gevolgen van het virus. Maar opvallend is dat er ook veel meer mannen overlijden, dan dat er vrouwelijke slachtoffers zijn. Waarom is het coronavirus minder dodelijk voor vrouwen?

Dat zou vooral te maken hebben met het immuunsysteem van de vrouw, én de levensstijl van mannen.

Meer mannen overlijden

Hoewel er ongeveer evenveel mannelijke als vrouwelijke patiënten besmet worden met het coronavirus, lijken meer mannen te overlijden. Van de geïnfecteerde vrouwen in China sterft ongeveer 1,7 procent, terwijl 2,8 procent van de mannen het niet haalt. Dat blijkt uit cijfers van het Chinese Center for Disease Control and Prevention. Volgens de New York Times was tijdens andere pandemieën, zoals de SARS-uitbraak, ook duidelijk te zien dat de ziekte bij mannen vaker een dodelijke uitkomst heeft.

Beter immuunsysteem

Er zijn verschillende factoren die er voor zorgen dat vrouwen minder snel overlijden door besmetting met het coronavrius. Zo hebben vrouwen een actiever immuunsysteem, waardoor ze virale infecties beter kunnen afweren. Dat geldt niet alleen voor dit virus, maar bijvoorbeeld ook andere luchtweginfecties, zoals de griep. Waarom vrouwen een actiever en beter immuunsysteem hebben, weten wetenschappers nog niet. Dat actievere immuunsysteem klinkt natuurlijk heel fijn, maar dat heeft ook een keerzijde. Vrouwen hebben hierdoor namelijk veel vaker last van een auto-immuunziekte: zo’n tachtig procent van die patiënten is een vrouw.

Lees ook: Malariamedicijn lijkt te werken tegen ziekte veroorzaakt door coronavirus

Verschillen in levensstijl

Maar naast het afweersysteem hebben ook de verschillen in gedrag en levensstijl een grote invloed op de verloop van het coronavirus bij mannen en vrouwen. Het coronavirus kan zich bijvoorbeeld makkelijker ontwikkelen als de longen en luchtwegen niet in een goede conditie zijn, bijvoorbeeld door roken. In China rookt maar twee procent van de vrouwen, terwijl meer dan de helft van alle mannen rookt. Dat kan er voor zorgen dat mannen eerder een ernstige vorm van het coronavirus krijgen, waardoor ze eerder overlijden. Ook hebben veel meer mannen in China last van diabetes type 2 en een hogere bloeddruk dan vrouwen.

Medische hulp

Als laatste blijkt, uit wetenschappelijk onderzoek, dat vrouwen gemiddeld veel eerder medische hulp inschakelen dan mannen, die wachten meestal tot ze echt doodziek zijn. Bij besmetting met het coronavirus geldt: hoe later de diagnose wordt gesteld, hoe groter de kans dat het virus fataal kan worden.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | NPO Radio 1, New York Times

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden