Waarom eten we eigenlijk oliebollen met oud en nieuw?
De kerstdagen zijn weer achter de rug en het is tijd om ons klaar te maken voor de volgende feestdag: oud en nieuw. De frituurpan kan weer van zolder en de pakken meel en poedersuiker weer uit de kast. Tijdens de jaarwisseling is er niks lekkerder dan huisgemaakte oliebollen. Maar heb je je wel eens afgevraagd waar deze nieuwjaarstraditie eigenlijk vandaan komt?
Waarom eten we oliebollen met oud en nieuw?
Eeuwenoude lekkernij
Wanneer de eerste oliebol werd gemaakt, is onduidelijk. Maar één ding is zeker: deze gefrituurde deegbol wordt al honderden jaren in ons land gegeten. Het eerste recept dat sterk lijkt op oliebollen, dateert uit 1667. Deze zogeheten oliekoek was vermoedelijk niet de eerste gefrituurde deegbol, want op schilderijen van Albert Cuyp uit 1652 waren ook al oliebollen te zien. Bovendien is er bewijs dat in landen rondom Nederland al tijdens de middeleeuwen een soortgelijke lekkernij werd gemaakt.
Lees ook:
Met déze kleine aanpassing maak je oliebollen gezonder
Waarom eten we oliebollen met oud en nieuw?
Historici denken dat de traditie van de oliebol mogelijk is ontstaan omdat de winters van toen er iets anders uitzagen dan nu. Er was geen verlichting en de donkere dagen rond kerst waren dus ook aardedonker en kil. Daardoor deden mensen extra hun best om het gezellig te maken en goed voor elkaar te zorgen. Wie minder bedeeld was ging langs de deuren om te zingen in ruil voor iets te eten en te drinken. Een veel gegeven lekkernij was daarbij een oliebol! "Ze werden bereid met ingrediënten die in de winter beschikbaar waren: meel, gist, gedroogde vruchtjes", legt culinair historicus Manon Henzen uit aan NU.nl. "Bovendien vullen ze goed - dat is prettig als het eten schaars is - en zijn ze gemakkelijk uit te delen."
Kleine verschillen
Veel verschilde de oliekoek niet met onze huidige oliebol. Vermoedelijk waren de exemplaren van toen wel iets platter omdat er minder olie werd gebruikt. In die tijd was dat namelijk veel duurder dan nu. Naast dat ze iets platter waren, hadden ze ook een iets andere smaak doordat er anijs aan het recept werd toegevoegd. Pas halverwege de 19e eeuw werd de oliebol afgetopt met een laagje poedersuiker.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | NU.nl
Beeld | Getty