Margriet logo
null Beeld

Waarom er steeds minder egels te zien zijn in Nederland

Er

zijn steeds minder egels in Nederland te vinden. De Zoogdiervereniging en de

Egelwerkgroep maken zich zorgen over de gevolgen van de droogte en van een

ziekte die dit jaar onder egels is uitgebroken.

Dit weekend is er dan ook een speciaal Egelweekend,

waarbij het de bedoeling is dat mensen een melding maken als ze een egel

spotten.

Minder egels

De egels in Nederland worden al een tijdje geteisterd door een mysterieuze ziekte. Sinds het begin van dit jaar worden er steeds meer stekelige dieren gevonden met een huidafwijking. Het Dutch Wildlife Health Centre, onderdeel van de Universiteit Utrecht, onderzocht 25 dieren, maar heeft nog geen eenduidige verklaring kunnen vinden. Wel bleek dat de meeste egels ook een longontsteking hadden en dat sommigen ook een bacterie bij zich droegen.

Lees ook: Waarom het gevaarlijk is om je robotgrasmaaier 's nachts aan te zetten

Geen coronavirus

Uit testen bij onder andere het RIVM is in ieder geval wel al gebleken dat de stekelige dieren geen coronavirus bij zich hebben. Ook de dierenziektes apenpokken, orf, tularemie en mond- en klauwzeer zijn uitgesloten. De egels blijken ook niet besmet te zijn met de biologische bacterie die tegenwoordig veel wordt gebruikt om de eikenprocessierups en de buxusmot te bestrijden. Wat de beestjes dan wél onder de leden hebben, wordt nog onderzocht.

Extreme droogte

De Zoogdiervereniging vermoedt in ieder geval dat de droogte ook voor problemen zorgt bij de voortplanting van egels. De dieren komen namelijk onder andere voor in Noord-Brabant en daar is het al drie zomers erg droog.

Melding doen van alle egels

Tijdens het Egelweekend zijn overigens álle waarnemingen van levende of dode egels uit 2020 welkom. Ook dieren die al eerder dan dit weekeinde zijn gezien mogen gemeld worden, als dat nog niet is gebeurd. De organisaties zijn vooral benieuwd naar de stekelige dieren die in particuliere tuinen rondlopen

Bron | AD

Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor

Website van het Jaar 2020!

Help

jij ons winnen? Stem

dan snel!

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden