Waarom dit ziekenhuis mogelijk drones inzet om patiënten te helpen
Vliegen er binnenkort zakjes bloed door de lucht? Het klinkt misschien wat macaber, maar het zou zo maar eens de realiteit kunnen worden. Het Erasmus MC is namelijk, samen met andere partijen, aan het onderzoeken of het logistiek handiger is om drones in te zetten voor een bloedtransport.
Het Rotterdamse ziekenhuis gaat samen met bloedbank Sanquin en partijen als ANWB en PostNL testen of de mini-vliegtuigjes kunnen helpen bij het vervoeren van bloedproducten.
Drones zijn sneller transport
Doordat sommige bloedtypen zo zeldzaam zijn, is er soms maar één zakje beschikbaar in heel Nederland. Door de inzet van drones zou de patiënt deze sneller tot zijn beschikking kunnen hebben. Volgens Sanquin is het in sommige gevallen effectiever om bloed via de lucht te vervoeren, dan via het drukke verkeer. “Door een drone in te zetten hoeft bijvoorbeeld een spoedlevering van bloed geen gebruik te maken van vervoer over de weg”, legt woordvoerder Merlijn van Hasselt uit. “Dat is veiliger en wellicht zelfs sneller, omdat een drone niet afhankelijk is van het verkeer en dus niet te maken krijgt met files of verkeerslichten."
Artikelen van Margriet.nl ontvangen?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief
Zorg op maat
Het Erasmus ziekenhuis hoopt bovendien dat er door de drones in de toekomst betere zorg op maat geleverd kan worden. “We zien dat de vraag ernaar, door verschillende oorzaken, steeds verder toeneemt terwijl de bereikbaarheid van ziekenhuizen in binnensteden steeds verder onder druk komt te staan”, vertelt apotheker Jan-Dietert Brugma van het Erasmus Ziekenhuis. “Met dit initiatief willen we onderzoeken hoe de zorg meer bij de patiënt in de wijk gebracht kan worden.”
Testvluchten
Het ziekenhuis begint binnenkort met de eerste testvluchten, die worden uitgevoerd door de ANWB. Zij zijn binnen Nederland ook verantwoordelijk voor de trauma- en ambulance helikopters. De speciale drones die voor het bloedtransport worden gebruikt, zijn afkomstig van het Nederlandse bedrijf Avy.
Lees ook
Dit weten veel mensen niet over het doneren van bloed
Bron| Erasmus MC
Beeld| iStock