Margriet logo
Waarom déze regel rondom de boosterprik nu aangepast is Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Waarom déze regel rondom de boosterprik nu aangepast is

Mag jij al een afspraak maken voor de boosterprik? Eerder werd steeds gemeld dat er minimaal zes maanden tussen je laatste basisvaccinatie en de boosterprik moest zitten, maar die regel is nu aangepast naar drie maanden. Maar waarom is dat zo belangrijk?

Wat betekent het voor de effectiviteit van de boosterprik als je ‘m eerder laat zetten?

Regel rondom de boosterprik aangepast

Tot voor kort was de regel nog dat je zes maanden moest wachten na je laatste coronavaccinatie tot je een boosterprik mocht halen, maar die regel is sinds 14 december aangepast. Hierdoor mogen de mensen die op dit moment al in aanmerking komen voor de boosterprik deze al drie maanden na hun laatste vaccinatie halen. Het Europees geneesmiddelenbureau (EMA) gaf eerder dit jaar al groen licht voor een intervalperiode van drie maanden na de laatste vaccinatie. Dit zou veilig en effectief zijn.

Toch besloot Nederland eerder om dit nog op zes maanden te houden. Het zou namelijk de allerbeste bescherming lijken te bieden als je de boosterprik pas na zes maanden krijgt. Dit zou komen omdat er vanaf dan een daling aan antistoffen te zien is. Daarnaast zou te vroeg boosteren minder nut hebben, omdat je lichaam dan nog te veel korte termijn-antistoffen heeft, waardoor je lichaam de booster deels negeert. Aan NOS legt Cécile van Els, hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht, uit dat je dit kunt vergelijken met een sporttraining. Na een training heeft je lichaam ook tijd nodig om te herstellen. Als je meteen weer gaat sporten na een training, dan bouw je minder conditie op.

Omikrongolf

Maar vanwege de opkomst en de besmettelijkheid van de omikronvariant is dit nu toch aangepast naar drie maanden. Ook volgens Van Els is het verstandig dat er is gekozen om de boosterprik na drie maanden in plaats van zes maanden te zetten. Hoewel zes maanden volgens de hoogleraar beter was geweest, is het effect van de basisvaccinaties na drie maanden ook al grotendeels bereikt en is je getrainde afweer al weer tot rust gekomen. Ook hebben we vanwege een verwachte omikrongolf in januari weinig keuze om langer te wachten.

Lees ook: Maakt het uit welk vaccin je als boosterprik krijgt?

Positief getest op het coronavirus

Ook wanneer je in de afgelopen periode positief bent getest op het coronavirus hoef je vanaf nu maar drie maanden te wachten tot je een boosterprik kunt halen, in plaats van een half jaar.

Beter beschermd met een boosterprik

Hoewel er nog veel onderzoek gedaan wordt naar de omikronvariant, lijkt het erop dat de huidige coronavaccins minder goede bescherming bieden tegen deze mutatie. Vooral het AstraZeneca-vaccin zou volgens een Engels onderzoek na verloop van tijd geen bescherming meer bieden tegen de omikronvariant. Daarom zou een boosterprik extra belangrijk zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat je opnieuw antistoffen tegen het coronavirus aanmaakt, zodat je lichaam de ziekte bij een besmetting beter kan aanvallen en je minder ziek wordt.

Bron | MaxVandaag, GGD Ghor, NOS
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden