Vraag van de week: ‘Wat kun je doen tegen overmatig transpireren?’
Sanne (37): “Hoe goed ik me ook was, ik blijf zweten, ook bij heel lichte inspanning. Wat kan ik hiertegen doen?”
Josine Kanis: “Zweten heeft als doel je lichaam af te koelen, zodat het op een constante temperatuur blijft tijdens bijvoorbeeld inspanning of koorts. Sommige mensen zweten nauwelijks, anderen heel veel of al bij de geringste inspanning en we weten eigenlijk niet waarom dat is. Een heel enkele keer komt het door een onderliggende ziekte en soms zit het in de familie. Meestal zweten mensen op één of meer specifieke plekken: onder de oksels, op de handen, voeten, het voorhoofd of de rug. Vaak is het okselzweten het grootste probleem.
Aan het zweten kun je niet echt wat doen, wel kun je de gevolgen wat proberen te beperken. Bijvoorbeeld door je een of twee keer per dag te wassen met een milde zeep en een sterk werkende deodorant te gebruiken. Een tip is om synthetische stoffen te vermijden en geen strakke kleding te dragen. Werkt dit onvoldoende, dan kun je naar de huisarts gaan, die je een aluminiumhoudende crème of oplossing kan voorschrijven. Helaas krijgen sommige mensen hier een rode huid of jeuk van. De huisarts kan je ook doorverwijzen naar een dermatoloog, die je botoxinjecties kan geven. Tientallen prikjes in de oksels blokkeren dan de zweetklieren zodat je daar drie tot zes maanden veel minder transpireert. Dat effect is niet blijvend en de behandeling zal moeten worden herhaald. Ze worden vergoed als je ze na verwijzing bij een gecontracteerd centrum laat uitvoeren. Voor handen, voeten, oksels, voorhoofd en rug kun je ook iontoforese toepassen. Hierbij worden kleine elektrische stroompjes via water overgebracht op de huid. Ook dit moet je blijven herhalen en het wordt vaak niet vergoed. Sinds een paar jaar hebben we in Nederland ook de miraDry-behandeling, waarbij met behulp van elektromagnetische stralen de zweetklieren sterk worden verwarmd, waardoor ze kapot gaan en nooit meer zweet kunnen produceren. Na een of twee behandelingen zweten de meeste mensen aanzienlijk minder. Deze behandeling wordt nog niet vergoed. Een nóg ingrijpendere methode is - met behulp van laserstralen of liposuctie - zweetklieren uitschakelen of weghalen. Bij overmatig zweten van de handen en de oksels kunnen ook met een operatie zenuwbanen worden doorgesneden zodat er geen zweet meer wordt geproduceerd. Voor mensen die niet op één specifieke plek, maar over hun héle lichaam zweten, bestaan er tabletten die de activiteit van de zweetklieren remmen. Daarmee kun je het zweten ook onderdrukken, maar dit kan bijwerkingen geven en het effect wisselt per persoon.”
Josine Kanis is dermatoloog bij de Mauritsklinieken. Ze houdt zich veel bezig met overmatig zweten en de nieuwste behandelmethodes hiervoor.
Tekst | Marte van Santen
Beeld | iStock
Dit is afkomstig uit Margriet 2018-10. Bestel deze editie na via magazine.nl.
Lees ook
- Vraag van de week: ‘Wat kun je doen bij geluidsoverlast van je buren?’
- Vraag van de week: ‘Wat kun je aan een bloedneus doen?’
- Vraag van de week: ‘Heeft mijn ex ook recht op zorg voor de kinderen?’
Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief