Margriet logo
null Beeld

Vraag van de week: ‘Wat kun je doen bij geluidsoverlast van je buren?’

Tineke (51): “Mijn bovenburen maken vaak veel lawaai. Mag dat zomaar? En wat kan ik eraan doen?”

Anneke van Kesteren: “Normale leefgeluiden zul je van elkaar moeten accepteren, maar wanneer veranderen gewone geluiden in overlast? In veel steden staan oude huizen, dan hoor je je buren gewoon lopen, de wc doortrekken of de deur dichtdoen. Het lastige is dat het subjectief is of iemand er last van heeft. Zolang buren niet al te vaak en te hard geluid maken, is er prima mee te leven. Als ze één keer per jaar een lawaaiig feest geven, heet dat ook geen overlast. Het is pas overlast als iemand met opzet stampt, met een stok tegen de muur slaat, elke dag harde muziek draait of áltijd met deuren slaat. Het is moeilijk om geluidsoverlast in decibellen te vangen. Daar staat niets over in de wet. Er zijn ook geen wettelijke tijden waarop lawaai verboden is. Harde geluiden moeten ’s nachts worden vermeden, maar dat betekent niet dat je tussen zeven uur ’s morgens en tien uur ’s avonds wél de stereo steeds hard mag zetten.

Je hebt als bewoner het recht op ongestoord woongenot, maar het is vaak lastig om dat af te dwingen. Als je huurt, kun je terecht bij je verhuurder of woningbouwvereniging. Het belangrijkst is dat je bij overlast begint met het praten met je buren. Stuur niet meteen boze brieven, dan escaleert het eerder. En is er veel herrie van een feest, ga dan pas de volgende dag langs, want als je geïrriteerd bent, wordt het geen goed gesprek. Heb je last van contactgeluiden, overleg dan hoe de overlast kan worden beperkt. Misschien kunnen ze schoenen uitdoen, doppen plaatsen onder de trillende wasmachine of een kleed neerleggen. Je kunt ook afspraken maken over tijdstippen voor pianospelen of klussen. Op de site van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (nsg.nl) staan veel praktische tips. Je kunt ook checken of er een reglement is van de woningbouwvereniging, de huiseigenaar of de Vereniging van Eigenaren. Daarin staan bepalingen over geluidsoverlast, zoals de verplichting om bij harde vloeren aan bepaalde isolatienormen te voldoen. Levert dit te weinig op, dan kun je hulp inschakelen van een conciërge, de stadswacht, een huismeester of je verhuurder. Vaak werken buurtbemiddelaars ook goed. Die vind je via de gemeente, zij zijn gespecialiseerd in het bemiddelen bij problemen tussen buren. Voorwaarde is dat beide buren vrijwillig meedoen. Bij veel gemeenten en provincies bestaat er ook een Meldpunt Overlast. Schakel pas in laatste instantie de politie in. Voor incidentele geluidsoverlast komt de politie sowieso niet langs, maar een wijkagent kan wel helpen, al kan dat alleen als er sprake is van een strafbaar feit zoals nachtelijk burengerucht. Je kunt ten slotte een advocaat inschakelen, maar dan moet jebewijzen dat de geluidsoverlast onrechtmatige hinder oplevert, en dat is lastig.”

Anneke van Kesteren geeft als jurist bij Het Juridisch Loketadviezen aan burgers over uiteenlopendejuridische kwesties.

Tekst | Bianca Bartels

Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2018-08. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Lees ook

Artikelen van margriet.nl in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden