Margriet logo
null Beeld

Vraag van de week: ‘Hoe zal mijn pensioen eruitzien na de scheiding?’

Bettina (61): “Mijn man ik gaan scheiden. Hij was kostwinner; 
hoe zit dat met mijn pensioen?”

Financieel adviseur Katinka Slegt: “Bij getrouwde mensen liggen de regels rondom pensioen vast in de ‘Wet verevening van pensioenrechten bij echtscheiding of scheiding van tafel en bed’. Die houdt in dat je recht hebt op de helft van het ouderdomspensioen van je partner, opgebouwd tijdens jullie huwelijk. Als je zelf ook werkt, heeft jouw partner ook recht op de helft van jouw opgebouwde deel. Om hier aanspraak op te maken moet je je melden bij de pensioenuitvoerder van je ex. Ook kun je bij scheiding recht hebben op bijzonder partnerpensioen; dat is afhankelijk van de pensioenregeling van je ex-partner bij z’n werkgever. Dit moet je met hem bespreken én melden bij zijn pensioenuitvoerder.Ga je met pensioen, dan krijg je net als iedereen AOW en daarnaast het stukje opgebouwde ouderdomspensioen. Ook kun je recht hebben op nabestaandenpensioen, afhankelijk van de pensioenregeling van je (ex) man, indien je man overlijdt voordat je met pensioen gaat. Als je kinderen met je ex-partner hebt en hij overlijdt, dan hebben de kinderen nog steeds recht op wezenpensioen. Bij de wat traditionelere rolverdeling zie je dat de man gemiddeld 65 procent van het inkomen opbrengt en de vrouw financiële zaken vaak aan hem overlaat. Dit kan voor problemen zorgen bij een scheiding of overlijden van de partner. Zo had ik een cliënte, van wie de man plotseling overleed, die erachter kwam dat hij voor zijn dood alle levensverzekeringen had opgezegd. Zij wist van niets. Met een baan voor twee dagen en twee studerende kinderen zat er niets anders op dan het huis in de verkoop te doen. Het is daarom belangrijk om je te verdiepen in financiële zaken als pensioenregelingen en schulden, óók tijdens het huwelijk. Vrouwen gaan er na een scheiding vaak flink in inkomen op achteruit. Als je niet werkt, bouw je alleen AOW op. Ga je na een scheiding werken, dan bouw je zelf nog een klein potje op aan pensioen. Het is dan ook verstandig om te proberen te sparen, al zal dat lastig zijn als je een klein inkomen hebt. Zorg er in elk geval voor dat je geen schulden krijgt. Als je weinig financiële kennis of ervaring hebt en je gaat (of wilt gaan) scheiden, adviseer ik om advies in te winnen bij een scheidingsplanner en pensioenadviseur zodat je voordat de scheiding definitief is, weet je hoe je nieuwe situatie eruit zal zien. Laat je niet leiden door emotie, maar door ratio.”

Katinka Slegt, onafhankelijk financieel adviseur, is het project Baas in eigen beurs gestart waarmee ze de financiële risico’s voor vrouwen zo laag mogelijk wil houden (slegt.nl).

Tekst | Jessica van Zanten

Beeld | iStock

Dit is afkomstig uit Margriet 2017-38. Bestel deze editie na via magazine.nl.

null Beeld

Ook leuk om te lezen

Bekijk ook

In deze video kan je zien hoe je snel je telefoon kunt opladen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden