Vooral déze boodschappen worden flink duurder
Boodschappen zijn dit jaar flink duurder geworden. Een gemiddeld huishouden is daardoor op jaarbasis honderden euro's extra kwijt, volgens economen. En voorlopig blijft dat een stijgende lijn. Waar betalen we dan zo veel meer voor? En waarom?
We geven je daarbij ook enkele belangrijke bespaartips voor je boodschappen.
Bier, schoonmaakproducten en dierenvoeding duurder
Marktonderzoekorganisatie GfK vergeleek de boodschappenprijzen in Nederland van nu met die van vorig jaar. Daar blijkt een duidelijke stijging uit, vooral van de volgende boodschappen:
- bier (6,7 procent duurder)
- persoonlijke verzorging (6,5 procent duurder)
- schoonmaakproducten (6,1 procent duurder)
- blik en conserven (5,4 procent duurder)
- dierenvoeding (5,2 procent duurder)
- frisdrank (5,1 procent duurder)
- brood en banket (3,4 procent duurder)
- groenten, fruit en aardappelen (1,6 procent duurder)
- vers vlees, vis en gevogelte (0,8 procent duurder)
Lees ook:
Waarom er mogelijk een wereldwijd tekort aan toiletpapier dreigt
Waarom boodschappen duurder?
De economieën in veel landen herstellen veel sneller dan verwacht van de coronacrisis. Daardoor is de vraag naar veel producten en diensten veel groter dan het aanbod, met die hogere prijzen als gevolg. Ook factoren als stijgende gasprijzen en de energiecrisis zijn een belangrijke oorzaak. "Niet alleen het eten en drinken zelf is duurder geworden, maar door hogere brandstofprijzen ook het vervoer ervan", vertelt landbouweconoom Koos Gardebroek aan het AD.
Bier en deodorant
Maar waarom zijn met name bier en persoonlijke verzorging zo veel duurder geworden? Naast de stijgende graanprijs, mag er sinds deze zomer geen hoge korting meer op alcohol gegeven worden. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de prijs van bier over het algemeen al duurder wordt. Daarbij komen er ook steeds meer speciaalbiertjes op de markt, die duurder dan een normaal biertje zijn. De prijsstijging van persoonlijke verzorging, komt volgens GfK-onderzoeker Norman Buysse vooral doordat we weer minder thuiswerken. "Tijdens het hoogtepunt van de coronacrisis lagen de prijzen van producten als deodorant en tandpasta lager. Nu gaan we vaker naar kantoor en gebruiken weer meer verzorgingsproducten."
Lees ook:
Niet knijpen maar kauwen: waarom experts tandpasta-tabletten aanraden
Alleen maar duurder
Kunnen we binnenkort weer een daling verwachten? Nou, de komende maanden blijven we wel meer betalen voor boodschappen, voorspelt Gardebroek. "Zeker door de huidige grote vraag naar landbouwproducten in combinatie met de gestegen productie- en transportkosten, worden de boodschappen eerder duurder dan goedkoper. Je denkt af en toe dat het plafond is bereikt, zie de huizen- en energiemarkt. Maar het kan kennelijk altijd gekker."
Volgens de econoom gaan vooral mensen die al krap bij kas zitten last hebben van de duurdere boodschappen. "Nederlanders geven 15 procent van hun budget uit aan voedsel. Huishoudens met een gemiddeld of hoger inkomen zullen er daarom niet veel van merken. Maar voor mensen met een lager inkomen is het een nieuwe klap. Als je elk dubbeltje moet omdraaien, heb je een probleem. Zeker in combinatie met de energierekening en andere kosten die ook niet goedkoper worden."
Lees ook:
Dankzij deze slimme trucjes koop jij in de supermarkt meer dan je van plan was
Besparen op je boodschappen
Ook voor jou kan het nu belangrijker zijn om te besparen op je boodschappen. Hoe? Houd een kasboekje bij, stel van tevoren een boodschappenlijstje op en wijk daar niet vanaf, koop vaker huismerken en ga alleen voor nuttige aanbiedingen. Zo levert één plus één gratis je meer op dan bijvoorbeeld 25 procent korting. Laat je zo min mogelijk verleiden door ongezonde en vaak duurdere producten als chips, snoep en frisdrank. En bewaar je boodschappen thuis goed, zodat je er zo lang mogelijk mee kunt doen en zo min mogelijk verspilt. Meer bespaartips op je boodschappen lees je hier.
Bron | AD
Beeld | Getty
Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van 'Mijn verhaal' de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.