Margriet logo
null Beeld

Voor déze boodschappen moet je ineens meer betalen

Als je het gevoel hebt dat je steeds meer geld kwijt bent aan boodschappen, klopt dat. Supermarkten zijn het afgelopen half jaar flink wat duurder geworden. RTL Nieuws deed onderzoek en het blijkt dat maar liefst 500 verschillende soorten producten in prijs zijn gestegen.

Ze kwamen hierachter door ruim 90.000 verschillende producten te verzamelen van 11 verschillende supermarkten tussen januari en nu.

Dure boodschappen

Uit het onderzoek bleek dat het merendeel van de producten duurder is geworden. Voor knoflook betaal je bijvoorbeeld 8 procent meer, voor bloemkool 16 procent en voor bier 3 procent. Ook zijn de courgettes duurder geworden met ruim 15 procent, net als grapefruits die 14 procent duurder zijn en paksoi, venkel en mandarijnen die 13 procent duurder zijn geworden. Gemiddeld stegen de producten met ruim 1,2 procent tussen januari en juni. Met 1,8 procent stegen de prijzen bij Spar het hardst.

Bij een aantal grote A-merken neemt de prijs over het gehele aanbod toe. Producten van Mora zijn gemiddeld 7 procent duurder, Grolsch is 8 procent duurder en het ijs van Hertog is gemiddeld 11 procent duurder bij de onderzochte supermarkten.

Lees ook: Eet dit vóór het boodschappen doen en kom nooit meer met ongezonde dingen thuis

Prijzige piepers

Ook aardappelen zijn duurder geworden, namelijk met 5 procent. Het lijkt vreemd dat juist aardappelen duurder zijn geworden, terwijl veel boeren door de coronacrisis juist met een overschot zaten. Dat is te verklaren, zegt retaildeskundige Paul Moers: ''Supermarkten kopen aardappelen in langetermijncontracten. Daardoor profiteren ze niet van het overschot. Maar het levert wel gekke beelden op, want er zijn bergen aardappelen over."

Seizoensproducten

Van sommige boodschappen is het niet wonderlijk dat deze nu duurder zijn dan in januari. Hierbij gaat het om seizoensspecifieke producten zoals aardbeien en sla die in de zomer goedkoper zijn. Andersom wordt er meer ijs gegeten in de zomer en stijgt de prijs dan ook.

Producten die goedkoper zijn

De boodschappen die flink goedkoper zijn geworden zijn komkommers, bladsla, cassis, afwasmiddel en gevulde koeken. Ook heeft de toegenomen aandacht voor hygiëne niet geleid tot flinke prijsstijgingen. Producten van Dettol, Dubro, Glorix en Dreft zijn juist goedkoper dan een half jaar geleden.

Moers verwacht dat de komende tijd de prijzen van producten sowieso eerder zullen dalen dan stijgen. Hij geeft aan dat de horeca nog niet volledig op gang is, waardoor ze minder versproducten afnemen. Boeren komen met overschotten en moeten hun spullen kwijt. Dit zou op termijn wel een effect kunnen hebben in de supermarkt.

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Tanja van Kempen

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden