Margriet logo
videodeurbel Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Videodeurbel helpt politie bij opsporen daders: zó werkt het

Je ziet het steeds vaker: een deurbel met camera die vastlegt wie er voor je deur staat. Handig én veilig, vinden veel mensen. Ook de politie is er blij mee, en zet videodeurbellen in voor het opsporen van daders. We leggen uit hoe dat werkt.

Bij de politiedatabank Camera in Beeld zijn momenteel 314.000 beveiligingscamera’s aangemeld, waarvan 55.000 camera’s van burgers. Dat blijkt uit cijfers van NU.nl. Het gaat dan om beveiligingscamera's, maar ook om videodeurbellen, die bewegingen voor je deur vastleggen op camera. Je kunt daarmee in de gaten houden wie er voor je deur staat en – als je niet thuis bent – communiceren met degene die aanbelt.

Videodeurbel of beveiligingscamera

De afgelopen jaren is het aantal aangemelde camera’s flink gestegen. Tot groot genoegen van de politie. Karel van Engelenhoven, landelijk projectleider bij Camera in Beeld, noemt de populaire videodeurbellen “een grote succesfactor”. Kan iedereen zijn beveiligingscamera of videodeurbel zomaar aanmelden bij de politiedatabank? Ja, dat is geheel vrijwillig. De politie kan vervolgens zien waar deze geregistreerde camera’s hangen, wie de eigenaar is, hoelang beelden worden bewaard en wat de camera filmt. Ze kunnen niet live meekijken. De politie komt pas in actie wanneer in jouw buurt een misdrijf is gepleegd. Het gaat dan om zaken met een “groot opsporingsbelang”, zoals moordzaken, vermissingen, verkrachtingen, overvallen en inbraken. De beelden van je videodeurbel of beveiligingscamera mogen dan worden opgevraagd bij de databank. Camera in Beeld wordt dus niet zomaar ingezet. “Niet bij het leksteken van banden bijvoorbeeld,” aldus Van Engelenhoven.

Verdachte opsporen

De politie is blij met de aangemelde camera’s, en vooral met videodeurbellen. Het bespaart veel tijd, omdat politieagenten niet meer langs de deuren hoeven om camerabeelden op te vragen. Vooral bij inbraken en overvallen is het een groot succes. En in Rotterdam werd een verdachte in een verkrachtingszaak opgespoord door middel van camera’s. “Op de beelden konden we de route van het slachtoffer terugkijken,” vertelt Van Engelenhoven. “Zo kregen we ook de verdachte in beeld.” In het geval van een misdrijf in de buurt vraagt de politie eerst of je de beelden van de camera zelf wilt terugkijken. Zie je iets opvallends of herken je iemand met een bepaald signalement? Dan kan de politie de camerabeelden vorderen. Je moet daar als eigenaar verplicht aan meewerken, omdat het bewijs anders niet rechtmatig verkregen is.

Privacyregels

Over de privacy van Camera in Beeld zijn de meningen verdeeld. Volgens Lotte Houwing van privacyorganisatie Bits of Freedom heeft de politie de toegang tot camerabeelden onrechtmatig verkregen, omdat je niet zomaar de openbare weg mag filmen. De politie laat weten dat mensen zich vrijwillig aanmelden bij de databank en dat zij alleen beelden gebruiken waarop een (mogelijke) verdachte te zien is. Ook leggen ze de eigenaren van een beveiligingscamera of videodeurbel uit wat zij wel en niet mogen filmen. Rodney Haan van Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid vertelde eerder aan Margriet dat je je inderdaad moet houden aan privacyregels. “Film alleen wat jou toebehoort, maak zo min mogelijk inbreuk op de privacy van anderen en toon duidelijk dat er een camera hangt.” De beelden zomaar op internet delen, is strafbaar. Meer weten over de privacy van beveiligingscamera’s? Je leest het in dit artikel.

Maike AbmaGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden