Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Verspillen is zonde: AstraZeneca-vaccin kan onder voorwaarden toch naar mensen onder de 60

Volgens de landelijke vaccinatiestrategie mogen mensen onder de zestig jaar oud niet met het AstraZeneca-vaccin ingeënt worden. Maar als er prikken uit doses overblijven, is weggooien natuurlijk zonde. Daarom stelt artsenvereniging KNMG dat er een uitzondering kan worden gemaakt.

Volgens de organisatie kunnen huisartsen onder voorwaarden de overgebleven AstraZeneca-vaccins toedienen aan mensen die voorlopig eigenlijk nog niet aan de beurt zouden zijn. Dat besluit is door het KNMG genomen na overleg met verzekeraars, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en het ministerie van Volksgezondheid.

AstraZeneca-vaccin toch naar mensen onder de 60

Doordat het AstraZeneca-vaccin en de bijwerkingen hiervan de afgelopen tijd hét gespreksonderwerp van de dag waren, merken sommige huisartsen dat mensen huiverig zijn geworden. Zo komen ze bijvoorbeeld niet opdagen op hun prikafspraak. Zonde, want dat betekent dat de huisarts dan soms meerdere doses van het AstraZeneca-vaccin moet weggooien, terwijl er andere mensen zijn die die prik maar wat graag zouden willen hebben, maar niet in de prikdoelgroep vallen.

En daar wil het KNMG verandering in. De artsenvereniging wijst erop dat het vaccin door het Europees geneesmiddelenagentschap voor iedereen boven de 18 jaar is toegelaten. Het is dus niet verboden om mensen onder de 60 jaar hiermee toch te vaccineren.

Prikken bij uitzondering

Huisartsen mogen in principe dus ook mensen onder de 60 jaar inenten met het AstraZeneca-vaccin, maar een kanttekening daarbij is wel dat de artsen zich zo veel mogelijk aan de opgestelde landelijke vaccinatiestrategie blijven houden. Het gaat dus om uitzonderlijke gevallen. Er moet in zo’n geval een geldige medische of sociale reden zijn voor een versnelde prik. Daarnaast moet een persoon die hiervoor in aanmerking komt door de arts goed worden ingelicht over de voor- en nadelen.

Het Nederlandse Huisartsen Genootschap (NHG) en het RIVM buigen zich op dit moment nog over een verdere precieze invulling van de voorwaarden.

Lees ook: Kun je meer last krijgen van de bijwerkingen van een vaccin als je al corona hebt gehad?

Keuze aan de arts

Artsen waren tot nu toe terughoudend om de overgebleven prikken aan mensen onder de 60 op te maken, vanwege een angst voor schadeclaims als er toch bijwerkingen optreden, en omdat dit ingaat tegen het landelijke beleid. Door het besluit van het KNMG mogen huisartsen nu zelf een afweging en keuze maken.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) benadrukt aan NU.nl wel dat het geen zin heeft om als zestigminner zelf de huisarts te bellen. Indien er vaccins overblijven en jij komt hiervoor in aanmerking, dan zal de huisarts contact met jou opnemen.

Bron | RTL Nieuws, NU.nl

Beeld | Getty Images

null Beeld

Margriet 18 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: test je Oranje-kennis, de 12 mooiste wandelroutes van Nederland, een dossier mantelzorg, álles over quarantaine-kittens en puppy's en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden