Veilig kerst vieren? Dit is het beste moment om een zelftest te doen
Lockdown of niet, kerst willen we (klein) vieren. Het is wel verstandig om van tevoren even een zelftest te doen, of je nou klachten hebt of niet. Maar wanneer kun je dit precies het best doen?
En wat moet je doen als je een positieve uitslag ziet, of een negatieve maar wel klachten hebt?
Zelftest voor kerst
Je kunt een zelftest het best zo dicht mogelijk op een evenement doen, vertelt epidemioloog Patricia Bruijning aan RTL Nieuws. “Met kerst is dat dan dus op dezelfde dag.” Heb je voor zowel kerstavond, Eerste Kerstdag als Tweede Kerstdagen afspraken staan? Dan kun je jezelf het best echt elke dag even testen. Als je corona hebt, kan je besmettelijkheid van dag tot dag verschillen. Dit kan ervoor zorgen dat je de ene dag niet positief test en de andere dag plotseling wel.
Uitslag zelftest
Geeft je zelftest een positieve uitslag? Dan is de kans groot dat je inderdaad corona hebt en moet je je laten testen bij de GGD. Het is dan helaas niet verstandig om nog kerst te vieren met familie of vrienden. Geeft je zelftest een negatieve uitslag, maar heb je wel milde symptomen die kunnen wijzen op corona? De kans bestaat dat je gewoon een verkoudheidvirus te pakken hebt, maar pas alsnog op in je contact met anderen. Houd je aan de basisregels, zoals anderhalve meter afstand houden, je handen zo veel mogelijk wassen en de ruimte waar je in bent goed te ventileren. Voel je je echt beroerd en worden je klachten steeds erger, dan kun je je alsnog het best bij de GGD laten testen.
Lees ook:
De omikronvariant: dit zijn de 5 nieuwe symptomen
Betrouwbaarheid zelftest
Een zelftest is minder betrouwbaar dan je te laten testen bij de GGD. Zo weet je of je een betrouwbare zelftest hebt. Maar de betrouwbaarheid hangt ook af van hoe goed je de test afneemt. Lees de gebruiksaanwijzing grondig en doe de zelftest op kamertemperatuur. Steek het stokje zeker twee centimeter diep in je neus en draai het goed rond, tegen je neusschot aan. Wacht de uitslag vervolgens minimaal een kwartier af. Soms verschijnt er pas laat een wazig positief streepje, dat toch echt op corona kan wijzen.
Bron | RTL Nieuws, Rijksoverheid
Beeld | Getty