Margriet logo
null Beeld

Veel besmettingen met coronavirus, maar hoeveel mensen zijn genezen?

Afgelopen zaterdag liet de World Health Organization (WHO) weten dat er nu wereldwijd meer dan honderdduizend mensen besmet zijn met het coronavirus. In Nederland zijn inmiddels 321 besmettingen bekend. Maar hoe zit dat met het aantal patiënten met het coronavirus dat al weer genezen is? Daar horen we veel minder over.

En wanneer is iemand eigenlijk officieel weer beter na besmetting met dit virus?

Wanneer genezen?

Voor we kunnen kijken naar het aantal mensen dat genezen is, is het belangrijk om te weten wanneer iemand weer gezond verklaard wordt. Volgens de WHO is iemand officieel genezen van het coronavirus als diegene geen klachten meer heeft, en twee keer negatief getest wordt op het virus. Tussen die twee testen moet minstens 24 uur zitten, zodat het zeker is dat het geen toevalstreffer was. Bij mensen met lichte, milde klachten duurt het herstel meestal zo’n twee weken. Patiënten met zware of zelfs kritieke klachten zijn meestal ziek voor ongeveer drie tot zes weken, waarna ze soms nog enige tijd moeten herstellen en op kracht moeten komen. De laatste groep zijn mensen die niet genezen, maar overlijden door het coronavirus. Het exacte percentage van sterfgevallen door het virus is nog onduidelijk, maar wordt door de WHO geschat op zo’n twee tot 2,5 procent.

Lees ook: Eerste Nederlander (86) overleden aan het coronavirus

Cijfers lopen achter

Omdat het enkele weken duurt voordat mensen genezen, lopen de genezingscijfers dus altijd achter op het aantal besmettingen. Tegen NU.nl zegt Louis Kroes, hoogleraar klinische virologie verbonden aan LUMC, dat enkele weken nadat er veel besmettingen zijn gerapporteerd, er ook een piek te verwachten is in het aantal mensen dat overlijdt of herstelt. In Nederland werden de eerste besmettingen zo’n twee weken geleden bekendgemaakt. Het is daarom dus niet echt verrassend dat we nog weinig weten over de genezingen van het virus.

China

Als voorbeeld kunnen we kijken naar de cijfers in Hubei, Chinese provincie waar het coronavirus eind 2019 uitbrak. In totaal waren daar ruim 67 duizend mensen besmet met het coronavirus. Ruim zestig procent van die patiënten is inmiddels al genezen, in totaal zo’n 46 duizend mensen. Ongeveer vier procent, van alle mensen die besmet waren in Hubei, is overleden (drieduizend mensen) en dertig procent is nog niet hersteld, maar ook niet overleden. Het aantal besmette mensen ligt wereldwijd sowieso waarschijnlijk hoger dan gerapporteerd wordt. Mensen met milde klachten gaan namelijk vaak niet naar een arts, waardoor zij niet geregistreerd zijn. Daarom is de verwachting dat het daadwerkelijke sterftecijfer lager ligt dan de vier procent in deze Chinese provincie.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU, Business Insider, RTL Nieuws, Johns Hopkins CSSE

Beeld | iStock

Ilse van Roekel

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden