Margriet logo
Hoe lang na boosterprik is je vaccinatiebewijs opnieuw geldig? Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Vaccinatiebewijs krijgt verloopdatum: wanneer is ‘ie met de boosterprik weer geldig?

Vanaf februari krijgt het vaccinatiebewijs in Nederland een verloopdatum. Hierdoor is je vaccinatiebewijs nog maar negen maanden na je eerste volledige vaccinatie geldig. Om weer aan een nieuwe QR-code te komen heb je een boosterprik nodig. Maar die prik heeft net als de basisvaccinaties tijd nodig voordat ‘ie goed beschermt. Daarmee rijst ook de vraag: wanneer na je boosterprik is je vaccinatiebewijs dan weer geldig?

Dít moet je hierover weten.

Wanneer is je vaccinatiebewijs na je boosterprik weer geldig?

Volgens het RIVM ben je pas zeven dagen na je boosterprik weer voldoende beschermd. Toch betekent dat niet dat als je vaccinatiebewijs al verloopt en je de boosterprik nog geen zeven dagen hebt, je tijdelijk geen geldige QR-code meer hebt. De registratie van je boosterprik is volgens het ministerie van Volksgezondheid namelijk vrijwel meteen na de vaccinatie al geldig. Je kunt de boosterprik al binnen een dag aan de app toevoegen, waardoor je vaccinatiebewijs opnieuw kan worden gebruikt.

Aan NU.nl legt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid uit dat een wachttijd van zeven dagen voor het vernieuwen van het vaccinatiebewijs niet nodig is, omdat mensen die hun basisvaccinaties hebben gehad nog enigszins beschermd zijn tegen het coronavirus. Daarom hoef je dus niet eerst te wachten voor de boosterprik optimaal beschermt voordat je ‘m kunt toevoegen aan je CoronaCheck-app.

Hoe lang blijft het vaccinatiebewijs na je boosterprik geldig?

Vanaf februari is een vaccinatiebewijs na je eerste volledige vaccinatie nog negen maanden geldig. Heb je daarna de boosterprik gehad? Dan heb je weer negen maanden lang een geldige QR-code. Ook voor je vaccinatiebewijs voor reizen in Europa geldt vanaf 1 februari een geldigheidsduur van negen maanden. Daarna heb je een boosterprik nodig om te kunnen reizen door Europa.

Lees ook: Hoe vaak moeten we nog een nieuwe boosterprik? Híer houdt het kabinet rekening mee

Zelf je boosterprik toevoegen

Heb je de boosterprik gehad? Vergeet ‘m dan niet zelf aan je CoronaCheck-app toe te voegen. Dit gebeurt namelijk niet automatisch. Een nieuwe vaccinatie toevoegen doe je door de app te openen en rechtsboven op het ‘+’teken te klikken. Ga naar ‘Vaccinatiebewijs’, login met je DigiD en kies daarna voor ‘Maak bewijs’. Heb je je boosterprik in het buitenland gehaald? Dan kun je dit niet toevoegen aan je CoronaCheck-app en krijg je dus geen nieuwe, geldige QR-code. Je kunt in dit geval wel achteraf via registratie in Nederland een papieren bewijs krijgen.

Bron | NU.nl, Rijksoverheid, CoronaCheck
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden