Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Twents ziekenhuis start met nieuwe methode om borstkanker op te sporen

Nederland heeft weer een primeur op het gebied van onderzoek naar borstkanker. Het Medisch Spectrum Twente (MST) is deze week namelijk als eerste ziekenhuis in Europa begonnen met een nieuwe techniek om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen.

Tot voor kort konden tumoren in de borst alleen worden gelokaliseerd door middel van een radioactief jodiumzaadje. Volgens de artsen in het Twentse ziekenhuis gaf dat bij veel patiënten een oncomfortabel gevoel. Hoewel de methode volstrekt veilig is, zorgt de term ‘radioactief’ bij veel mensen voor angst en dat brengt een hoop stress mee. De nieuwe methode bestaat uit een chip, die door middel van een naald bij de patiënt wordt ingebracht. De chip zendt vervolgens signalen uit via radiofrequentie. Een speciaal apparaat in de operatiekamer pikt die op en geeft zo de precieze plek en diepte van de tumor aan.

Nauwkeuriger

Volgens chirurg-oncoloog Anneriet Dassen is de nieuwe methode niet alleen minder stressvol voor de patiënt. Ze is ook veel nauwkeuriger. “De kans op het weghalen van goed weefsel wordt geminimaliseerd,” vertelt Dassen. “We weten nu op de millimeter nauwkeurig waar we moeten snijden.”

Vroeg stadium

De methode wordt alleen toegepast bij patiënten met tumoren die van buitenaf niet te voelen zijn en bij patiënten die een borstbesparende operatie ondergaan. Bijvoorbeeld wanneer er uit een bevolkingsonderzoek is gebleken dat er alleen sprake is van een voorstadium van borstkanker.

Veel gebruikte methode

Hoewel het MST het eerste Europese ziekenhuis is, dat de methode gebruikt, is het toepassen van de chip niet geheel nieuw. In de Verenigde Staten wordt de methode al een aantal jaren toegepast. Radiofrequentie wordt bovendien voor heel veel dagelijkse dingen gebruikt, zoals pinpassen en smartphones.

Bron| RTV Oost, Tubantia, Nu.nl

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden