Margriet logo
tahmina akefi peter r. de vries Beeld NPO
Beeld NPO

LifestyleNieuws

Tahmina Akefi over relatie met Peter R. de Vries: ‘We zouden gaan trouwen’

In de documentaire Vertrouwelijk! stapt journalist Tahmina Akefi (39), de partner van Peter R. de Vries, uit de anonimiteit. Ze vertelt openhartig over haar liefde voor Peter, hun toekomstplannen en de laatste momenten voor zijn dood.

Tahmina en Peter zagen elkaar voor het eerst in september 2015, in de visagieruimte van talkshow PAUW. Ze zaten allebei in de visagie. “Ik werd opgemaakt en toen kwam Peter binnen. Hij keek me via de spiegel aan en hij glimlachte. Als ik het vertel, voel ik nu weer kippenvel.”

Uit de anonimiteit

Tahmina, die zelf ook in de media werkt, koos er bewust voor om niet als ‘de vriendin van’ naar buiten te treden. “Ik heb zelf een heel lange weg afgelegd om te komen waar ik ben. En dat heb ik alleen gedaan. Ik wilde niet dat mensen zouden zeggen: oh, dat heeft Peter voor haar geregeld”, vertelt ze.

Het stel was van plan om op een bijzondere manier uit de anonimiteit stappen. “We zouden gaan trouwen, dan zou het uitkomen. Die plannen zijn ons ontnomen. Nu ben ik in een andere werkelijkheid beland.” Een van de redenen dat Tahmina nu voor de camera verschijnt, is dat zij tijdens de rechtszaken rondom de moord op Peter R. de Vries gebruik wil maken van haar spreekrecht. “Ik wil daar staan zoals Peter zou willen dat ik daar voor hem zou staan.”

Huwelijksaanzoek

De twee waren zes jaar samen toen Peter Tahmina ten huwelijk vroeg. “Ik ging na mijn werk naar hem toe. Hij ging niet naast mij zitten, maar tegenover me. Niet op één knie, maar gewoon op de grond. Hij pakte m’n handen en hij keek me aan met een heel mooie, zachte blik in zijn ogen”, vertelt Tahmina. “Hij legde mijn handen tegen zijn gezicht en toen zei hij: zou je met mij willen trouwen? Dat moment was onverwacht, maar het zat eraan te komen. We hebben daar vaker over gesproken”, gaat ze verder. Haar antwoord? “Ik heb hem eerst een beetje geplaagd: hm, zou ik met jou willen trouwen? Maar uiteindelijk heb ik ‘ja’ gezegd, natuurlijk.”

Lees ook:
Kinderen Peter R. de Vries in documentaire: ‘Om hem daar te zien liggen in het ziekenhuis was onze grootste nachtmerrie’

Moord op Peter. R. de Vries

Op 6 juli 2021 sloeg het noodlot toe. Peter R. de Vries werd neergeschoten op de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam. Tahmina was op dat moment onderweg naar de bezichtiging van een huis waar de twee zouden gaan wonen. Aan de telefoon vertelt Peters zoon Royce dat zijn vader is neergeschoten. “Ik dacht eerst: nee, dat kan niet. Dat moet een zieke grap zijn”, vertelt Tahmina. Ze belde Peter, maar die nam niet op. Daardoor wist ze meteen dat er iets aan de hand was.

Laatste momenten

De periode tot aan zijn dood was Tahmina zoveel mogelijk bij hem in het ziekenhuis. In de nacht voor zijn overlijden ging ze even naar huis. Omdat ze niet kon slapen, zelfs niet met een slaappil, ging ze middenin de nacht weer terug naar het ziekenhuis. “Ik had die avond tegen een verpleger gezegd dat ik even bij hem wilde liggen. Die avond kon het niet, maar hij had het wel aan zijn collega verteld. Toen ik middenin de nacht terugkwam, zei ze: ‘Ik hoor dat je naast hem wil liggen. Ik ga dat voor je regelen.’ Toen ging ik naast hem liggen, op mijn vertrouwde plek. Ik ben die verpleger zo dankbaar dat ze dat heeft geregeld. Ze heeft mij een paar onvergetelijke uren gegeven.” Het waren de laatste uren, want op 15 juli 2021 overleed Peter R. de Vries.

Aan het eind van de documentaire is te zien dat Tahmina spreekt op de uitvaart van Peter. Ze vertelt: “Sinds die zwarte dinsdag is er veel over Peter gezegd en geschreven. Dat hij een held was, een dappere strijder tegen onrechtvaardigheid, loyaal, hart op de juiste plek, en dat klopt allemaal. Maar Peter was nog veel meer dan dat. Peter was één en al liefde.”

Bekijk de volledige documentaire hier.

Maike AbmaNPO

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden