Stuk van je tand afgebroken? Dít wil je weten over facings
Je gebit heb je nodig om te kauwen, maar het is ook het eerste wat mensen zien als je lacht. Dubbel pech dus als je een kies verliest of als een stukje tand afbreekt. Gelukkig zijn er facings, bruggen, kronen en implantaten.
Je gebit is je visitekaartje, zegt tandarts Barbara Fabels. Zij is gespecialiseerd in cosmetische tandheelkunde en weet alles over facings.
Wat zijn facings?
“Je kunt ze vergelijken met nepnagels. Het zijn tandkleurige laagjes die over je eigen tanden heen worden geplakt. Het is een goede oplossing als er een stuk van je tand is afgebroken. Maar er zijn ook mensen die ervoor kiezen als ze zich storen aan een scheefstaande tand of een spleetje tussen hun tanden. Met een facing kun je dan de stand of de vorm van je tand veranderen.”
Welke soorten zijn er?
“Facings heb je in verschillende materialen: composiet of porselein. Composiet is kunsthars met glasdeeltjes. Het is gemakkelijker aan te brengen dan porselein. Maar porselein is harder en gaat langer mee. Bovendien is het kleurvaster dan composiet. Composiet kan onder invloed van koffie, thee, rode wijn of sigaretten mettertijd nog weleens verkleuren.”
Hoe gaat het plaatsen van facings in zijn werk?
“Als tandarts maak ik eerst foto’s van de vorm, stand en kleur van je tanden om een zo natuurlijk mogelijk ontwerp te kunnen schetsen. Sommige tandartsen hebben zelf een apparaat waarmee zij facings kunnen maken, maar ik laat dat doen door een laboratorium omdat ik die kwaliteit beter vind. Zodra ik de facings krijg, slijp ik een laagje van je eigen tand af om de facing, na fabricage in het laboratorium, eroverheen te plakken. Als ik dat niet zou doen, wordt je tand te dik.”
Wat kost een facing?
“Voor composiet betaal je tweehonderd euro per tand. Porselein kost rond de vijfhonderd.”
Flossen is goed voor je hart
Voorkomen is beter dan genezen. Daarom hameren tandartsen altijd zo op het belang van goed poetsen, stoken, ragen en flossen. Maar wist je dat een goede mondgezondheid niet alleen goed is voor het behoud van je tanden en kiezen, maar ook voor de rest van je lichaam? In de mond worden namelijk veel aandoeningen als eerste zichtbaar. Bijvoorbeeld in de vorm van wondjes en ontstekingen. Andersom kunnen aandoeningen in de mond via bacteriën die in de bloedbaan terechtkomen en elders in het lichaam ontstekingen geven ook ziekten veróórzaken. Bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Stoken en flossen dus! Hoe minder bacteriën en ontstekingen in je mond, hoe beter voor de rest van je lichaam. Bron: ad.nl.
Dit is een gedeelte uit het artikel Wat krijgen we allemaal voor onze kiezen? uit Margriet 2017-47. Wil je meer weten over bruggen, kronen en implantaten? Lees dan het hele artikel via Blendle. Of bestel editie 47 na via magazine.nl.
Tekst | Dorien Dijkhuis
Foto | iStock
Ook interessant om te lezen
- Last van striae? Zó verminder je die groeistrepen
- Te leuk: zó klinken Katy Perry, Justin Bieber en Ariana Grande in de jaren 80
- Prof. dr. Frank Snoek: ‘Deze sensor is een game changer voor diabetespatiënten’
- Waarom je fietsen (en je veters strikken) nooit verleert
Bekijk ook
Margriet Winter Fair - het leukste overdekte winterfeest van Nederland - is in volle gang. Vriendinnen Ingrid en Liezet zijn meerdere dagen aanwezig op de fair in de Brabanthallen in ‘s-Hertogenbosch. Hun eerste indruk? Bekijk het in de video! Koop hier je kaarten.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.