Margriet logo
Strengere controle op bestrijdingsmiddelen nodig: langdurige blootstelling verhoogt risico op de ziekte van Parkinson Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Strengere controle op bestrijdingsmiddelen nodig: langdurige blootstelling verhoogt risico op de ziekte van Parkinson

Groente en fruit kunnen resten van bestrijdingsmiddelen bevatten. Dat kan in eerste instantie niet heel veel kwaad, omdat er een wettelijke maximale hoeveelheid aan dit soort stoffen op groente en fruit is vastgesteld. Toch blijkt dat langdurige blootstelling aan bestrijdingsmiddelen het risico op de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer wel kan vergroten. Het RIVM deed hier onderzoek naar en concludeert dat er strengere eisen moeten komen. We leggen je uit wat je hierover moet weten.

Wie lopen er bijvoorbeeld het meeste risico op hersenziektes door bestrijdingsmiddelen?

Meer risico op de ziekte van Parkinson en Alzheimer door bestrijdingsmiddelen

Er wordt al jarenlang gediscussieerd of bestrijdingsmiddelen echt invloed hebben op de ontwikkeling van hersenziektes. Zo wordt de ziekte van Parkinson in Frankrijk onder boeren al als een beroepsziekte gezien. Ook het RIVM deed onderzoek en schrijft in het rapport dat er sterke aanwijzingen zijn dat mensen die lang met bestrijdingsmiddelen hebben gewerkt een grotere kans hebben om ziektes te ontwikkelen die het zenuwstelsel aantasten, zoals de ziekte van Parkinson en Alzheimer. Uit het onderzoek concludeert het RIVM dat de regels rondom de toelating van dit soort chemische stoffen vaak nog tekortschiet en dat er strenge eisen moeten komen.

Een doorbraak

De ziekte van Parkinson is wereldwijd de snelstgroeiende hersenziekte en ook in Nederland staat deze in de top 3. Vooral bij boeren en in de omgeving van boerenbedrijven komt de ziekte volgens Bas Bloem, hoogleraar neurologie, opvallend vaak voor. Aan RTL Nieuws legt Bloem uit dat het onderzoek van het RIVM baanbrekend is. Bestrijdingsmiddelen worden op muizen getest en daarbij is er weinig aandacht voor de invloed die de gifstoffen kunnen hebben op hersenen. Die tekortkoming wordt nu wel aangetoond door het onderzoek van het RIVM.

Lees ook: Pas op: mix aan bestrijdingsmiddelen in rozijnen kan gevaarlijk zijn

Kun je veilig groente en fruit blijven eten?

Vooral boeren lopen door langdurige blootstelling het meeste gevaar op hersenziektes door het landbouwgif. Volgens het Voedingscentrum is de kans erg klein dat het restant aan bestrijdingsmiddelen dat nog op jouw groente of fruit kan zitten gevaarlijk is voor je gezondheid. De gezondheidsvoordelen van groente en fruit wegen daarnaast volgens de organisatie hoog op tegen de mogelijke gezondheidsrisico’s van restanten aan bestrijdingsmiddelen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken.

Daarnaast is het volgens het Voedingscentrum ook niet nodig om je groente en fruit vanwege de mogelijke gifstoffen eerst nog te schillen of wassen. Veel van de stoffen trekken namelijk verder in het product dan alleen de schil en daarnaast is er in de wet rekening gehouden met dat je de volledige vrucht eet. Het is wel verstandig om je groente en fruit eerst te wassen vanwege vuil, stof en eventuele bacteriën.

Bron | RTL Nieuws, Voedingscentrum
Beeld | Getty Images

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden