Stormschade door storm Eunice? Dít kun je claimen bij de verzekering
Storm Eunice trekt vrijdag over ons land en dat zou wel eens de zwaarste storm van deze eeuw kunnen worden. In grote delen van Nederland wordt door de harde windstoten die op komst zijn veel overlast verwacht, zoals omgevallen bomen en schade aan gebouwen. Maar als je stormschade hebt, bij welke verzekering kun je dan terecht en wat kun je precies claimen?
Natuurlijk hangt het af van welke verzekeringen je afgesloten hebt én welke stormschade je opgelopen hebt, maar we vertellen in grote lijnen hoe het zit.
Wanneer is iets stormschade?
Bij stormschade kun je denken aan alles wat ontstaat door regen, wind of een overstroming. Schade aan je huis of auto die ontstaan is door extreme weersomstandigheden dus. Denk aan een boom die op je huis valt, lekkage die ontstaan is door de storm of dakpannen die van je dak gewaaid zijn. Maar voordat iets officieel onder stormschade valt, moet vastgesteld worden of er wel echt een storm was.
Officieel wordt er namelijk pas vanaf windkracht negen écht gesproken van storm, maar voor de zorgverzekeraar is windkracht zeven vaak voldoende. Dat is voordelig, want ook windkracht zeven kan voor flink wat ellende zorgen.
Stormschade aan je huis
Bij welke verzekering moet je aankloppen? Als je in een woonhuis woont, kun je terecht bij de opstalverzekering wanneer je die hebt. Die verzekering vergoedt de herbouwwaarde van je woning, bijvoorbeeld bij brand, inbraak, blikseminslag, maar dus ook bij stormschade. Ook waterschade, bijvoorbeeld door een ondergelopen kelder bij noodweer, valt onder deze verzekering.
Ook een inboedelverzekering vergoedt stormschade, al zijn hierbij vaak strengere eisen. Zo worden meubelen niet vergoed als ze beschadigd zijn door openstaande ramen en worden ook spullen die (nog) buiten stonden vaak niet vergoed. Bij stormschade aan een huurwoning is de verhuurder vrijwel altijd verantwoordelijk, dus neem contact op met hem of haar.
Direct de verzekering bellen
Zodra je stormschade hebt, is het verstandig om zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeraar of een tussenpersoon. De kans is namelijk groot dat een expert van je verzekeraar langskomt om de schade op te nemen. Het is dus belangrijk dat je – voor zover dat veilig is – de stormschade niet direct opruimt. Begin ook niet direct zelf met het herstellen van de schade, maar overleg dit met je verzekeraar.
Hoger eigen risico
Opvallend is dat het eigen risico dat je verzekeraar rekent bij stormschade vaak hoger is dan bij andere vormen van schade. Het gaat vaak om ongeveer 0,2 procent van de herbouwwaarde van je huis. Dat is het bedrag dat nodig is op je huis opnieuw op te bouwen in de staat die hij had voor de storm. Meestal ligt het eigen risico voor stormschade tussen de 225 en 500 euro, maar dit verschilt per opstalverzekering. Daarom kan het soms zo zijn dat het goedkoper is om schade zelf te maken, bijvoorbeeld bij een klein aantal weggewaaide dakpannen.
Stormschade aan de auto
Bij stormschade aan je auto hangt het vooral af van hoe je verzekerd bent. De verplichte WA-autoverzekering dekt namelijk alleen schade die jij met je auto bij anderen hebt veroorzaakt. Stormschade valt daar dus niet onder; bij deze verzekering zul je geen vergoeding krijgen. Heb je echter een allrisk-autoverzekering, dan valt stormschade vaak wel binnen de polisvoorwaarden. Check zelf of dit voor jouw specifieke verzekering ook zo is.
Bron | RTL Nieuws, Consumentenbond, Independer, Metro