Snurken of toch slaapapneu? Met déze pleister kom je erachter
Snurk jij? Dat lijkt misschien onschuldig, maar het is wel goed om te weten of jij een ‘gewone’ snurker bent of dat er sprake is van de snurkaandoening slaapapneu. Dat laatste kan namelijk de kans op beroertes en hartaandoeningen verhogen. Om erachter te komen of je last hebt van slaapapneu is er een speciale pleister uitgevonden.
We leggen je uit hoe dit werkt.
Wat is slaapapneu?
Als je last hebt van slaapapneu, dan stopt je ademhaling meerdere keren tijdens je slaap. Zo’n ademstop duurt ten minste 10 seconden en dit gebeurt meer dan vijf keer per uur. Je kunt door die adempauzes ook vaker wakker worden, waardoor je je overdag moe voelt en je minder goed kunt concentreren. Van de mensen die snurken heeft zo’n tien procent ook last van slaapapneu. Vooral mensen tussen de 45 tot 65 jaar oud hebben hier last van. De helft van de mensen met slaapapneu heeft overgewicht, en een deel heeft ook diabetes. Daarnaast heb je een grotere kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten als je slaapapneu hebt.
Een pleister die meet of je slaapapneu hebt
Het is dus goed om erachter te komen of je gewoon snurkt, of dat je last hebt van slaapapneu. En daarvoor is een speciale kinpleister ontworpen, die je gezichtsbewegingen kan controleren tijdens je slaap. In de pleister zitten sensoren die je kaakbewegingen detecteren en daarmee kunnen controleren of er sprake is van slaapapneu. De pleister verzendt alle informatie uit de sensoren naar je smartphone, zodat jij vervolgens samen met een arts kunt herkennen of je last hebt van slaapapneu.
Volgens professor Jaydip Ray, een oor-, neus- en keelchirurg bij de Sheffield Teaching Hospitals NHS Foundation Trust, zou deze pleister het mogelijk kunnen maken dat duizenden mensen met slaapproblemen thuis en relatief goedkoop worden getest, in plaats van in dure slaaplaboratoria. Hierdoor kunnen dus veel meer mensen met slaapapneu geholpen worden.
Lees ook: 7 onverwachte oorzaken van snurken (én dit kun je er aan doen)
Wat te doen bij slaapapneu?
Voor sommige mensen helpt het om een speciaal bitje te dragen tijdens het slapen, om de ademstops te verminderen. Werkt dat niet? Dan kan een arts ook nachtelijke beademing adviseren. Hierbij draag je tijdens het slapen een masker, waarmee een machine naast je bed lucht in je luchtwegen kan blazen. Als laatste kan het helpen om je leefstijl aan te passen om klachten te verminderen. Dat doe je door:
- Af te vallen bij overgewicht
- Geen slaap- of kalmeringsmiddelen gebruiken
- Geen alcohol drinken en geen drugs gebruiken
- Niet op je rug slapen
Bron | Dailymail, Thuisarts
Beeld | Getty Images