Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Smile! Het is vandaag Wereld Dag van de Glimlach

En, moest jij lachen toen je bovenstaande foto zag? Ja? Mooi, dan is onze missie geslaagd! Het is vandaag namelijk Wereld Dag van de Glimlach, oftewel World Smile Day. Het motto van deze dag is 'doe een vriendelijke daad: help een persoon glimlachen'.

De smiley, het meest herkenbare vrolijke symbool ter wereld, werd in 1963 gecreëerd door freelance ontwerper Harvey Ross Ball. Dit gebeurde in opdracht van State Mutual Life Assurance Company in Worcester, Massachusetts. De onderneming had eerder een ander bedrijf gekocht om weer met een andere zaak te kunnen samenwerken. Om het moraal van de werknemers in de samengevoegde bedrijven wat op te krikken werd een 'vriendschapscampagne' voorgesteld. Ball werd benaderd voor de klus en kreeg het verzoek een kleine smile te creëren die gebruikt kon worden op buttons, kaarten op de bureaus en posters. Ball tekende een glimlach, maar was niet tevreden met het resultaat; hij voegde twee ogen toe en maakte van de smiley een gezicht. Hij maakte de hele tekening in tien minuten tijd, zo herinnerde hij zich later. Hij kreeg 240 dollar betaald voor de hele campagne en kreeg nooit meer winst uit zijn ontwerp, zo valt te lezen op worldsmile.org. De opdrachtgever van Ball gaat tegenwoordig door het leven als Worcester Insurance Company, het bedrijf gebruikt nog steeds de smiley op hun promotiemateriaal.

World Smile Day

Naarmate de jaren vorderde raakte hij bezorgd over de commercialisering van zijn symbool en hoe zijn oorspronkelijke betekenis en bedoeling ervan verloren ging. Hierdoor ontstond Balls idee voor World Smile Day: één dag per jaar besteden aan een glimlach en aan vriendelijkheid, zo meldt groningen.nieuws.nl. Ball verklaarde in 1999 dat elke eerste vrijdag in oktober voortaan World Smile Day zou zijn.

Na zijn overlijden in 2001 werd The Harvey Ball World Smile Foundation in het leven geroepen om zijn naam en nagedachtenis te eren. De stichting is inmiddels de officiële sponsor van World Smile Day.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Happy smiling face-emoji.

null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Zin in nog meer leuke foto's? Deze wildlife foto’s toveren een glimlach op je gezicht.

Bronnen | groningen.nieuws.nl en worldsmile.org

Foto's | iStock

Ook interessant om te lezen

Bekijk ook

Onze Margriet vriendinnen, Ingrid en Liezet, zijn als voorbereiding op Margriet Winter Fair op bezoek geweest bij Romeo. Romeo is trendwatcher, groenstylist en presentator van de video’s van Green Your Day. Tijdens Margriet Winter Fair gaat Romeo creatieve workshops geven.[jwplayer id="gOdayx2c"]

Kun je de video niet bekijken? Klik dan

.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden