RIVM: ventileren helpt om coronabesmettingen te beperken
Ventileren helpt om coronabesmettingen via de lucht te beperken. Dat schrijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een rapport naar de Tweede Kamer.
Maar ventilatie kan besmettingen niet helemaal voorkomen.
Besmettingen via de lucht
Het RIVM onderzocht het effect van verschillende hoeveelheden ventilatie op aerogene transmissie. Dat betekent dat het virus over langere afstand wordt overgedragen door kleine druppeltjes (aerosolen) die lang in de lucht blijven zweven. Ventilatie zou deze aerogene transmissie beperken, volgens het RIVM. In het onderzoek werd gekeken naar verschillende scenario’s en binnenruimtes, zoals een kantoorruimte, theaterzaal en supermarkt. Het ventileren van een binnenruimte zou besmettingen dus beperken, maar niet voorkomen. “Ook bij heel veel ventilatie, waarbij de binnenlucht bijvoorbeeld elke twee minuten helemaal wordt ververst, blijft een kans bestaan dat het virus op deze manier wordt overgedragen”, schrijft het RIVM in het rapport.
Lees ook:
Is het beter om met het raam open of dicht te slapen?
Ventileren: zo doe je het goed
24 uur per dag ventileren is een must, helemaal als je met meerdere mensen in één ruimte bent. Maar hoe doe je het goed? Dat kan op verschillende manieren. Je kunt de ramen in je huis op een kier zetten, maar ook ventileren via roosters of kieren. Wat ook helpt, is het regelmatig luchten van je huis door alle ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten. Vooral na het koken, douchen of als je met meerdere mensen in één ruimte bent geweest. Het RIVM adviseert om dit – ook in de herfst en winter – een aantal keer per dag ongeveer tien tot vijftien minuten te doen.
Bron | RIVM, NU.nl
Beeld | Getty Images