Margriet logo
null Beeld Getty Images/EyeEm
Beeld Getty Images/EyeEm

Regelmatige CT-scan verlaagt sterfte aan longkanker

Als zware rokers en ex-verslaafden regelmatig een CT-scan van hun longen zouden laten maken, worden tumoren en onregelmatigheden in de longen eerder ontdekt. Op deze manier zou de sterfte aan longkanker kunnen dalen met een kwart.

Dit blijkt uit een bevolkingsonderzoek onder ruim 13.000 Nederlandse en Belgische mannen. Een regelmatige CT-scan verlaagt de sterfte aan longkanker aanzienlijk.

Sterfte aan longkanker

Het onderzoek heeft zo’n twintig jaar geduurd en werd gehouden onder leiding van wetenschappers uit Rotterdam en Groningen. Van de ruim 13.000 mannen tussen de 50 en 75, kreeg de helft vier CT-scans in vijf jaar. De andere helft niet. Daarna werden ze tien jaar lang gevolgd. In de gescreende groep stierven 160 mannen aan longkanker, in de groep die geen CT-scans kreeg 210. Een verschil van 24 procent. Nu de resultaten in het vakblad The NEJM zijn gepubliceerd is het aan de Gezondheidsraad om te adviseren of er wel of niet een landelijke screening moet worden ingevoerd.

Zware rokers

De doelgroep is gigantisch. In Nederland alleen al zijn er ruim een half miljoen zware rokers die meer dan twintig sigaretten per dag roken. Een derde van alle Nederlandse volwassenen heeft ooit gerookt. De ethische vraag bij onderzoeken naar longkanker als effect van langdurig, zwaar roken is vaak: moeten er tientallen miljoenen euro’s worden uitgegeven om bij (ex)rokers de sterfte te verlagen, terwijl zij er zelf voor hebben gekozen om te roken? Terwijl stoppen met roken en het volledig ontmoedigen van roken uiteindelijk veel meer effect heeft?

Lees ook:

Goed nieuws voor ex-rokers: longen herstellen beter dan gedacht

Longkanker allerdodelijkst

Longkanker is al een tijd de vorm van kanker met de meeste sterfgevallen: vorig jaar waren dat er tienduizend in Nederland. Vroegtijdige opsporing met behulp van een scan zou patiënten meer kans op overleving geven. Longarts Robin Cornelissen is enthousiast. "Als we de kanker eerder ontdekken, geeft dat patiënten meer kans op genezing."

Hoogleraar Yolanda van der Graaf ziet vooral haken en ogen aan het onderzoek. Te veel moeite voor te weinig resultaat, vindt zij. Er moesten tenslotte 22.000 CT-scans worden gemaakt om uiteindelijk 467 verdachte plekjes te vinden, waarvan ruim de helft bij nader onderzoek goedaardig bleek. Van Der Graaf zou het geld zelf liever uitgeven aan maatregelen om roken te ontmoedigen: "Dat zal de sterfte uiteindelijk veel meer laten dalen dan deze screening", zegt ze tegen de Volkskrant.

Slechte lifestyle

Roken is een verslaving, reageert longarts dr. Cornelissen. "We helpen ook andere mensen die door een leefstijl in de problemen komen, we screenen op diabetes bij mensen met overgewicht, we helpen skiërs die hun been breken."

Dr. Carlijn van der Aalst, onderzoeker van de studie: "Laat het duidelijk zijn: de beste manier om longkanker te voorkomen, is dat je nooit begint met roken. Maar veel mensen zijn in het verleden in aanraking gekomen met roken. Ook mensen die gestopt zijn, lopen nog steeds, zelfs tot tien jaar nadat zij gestopt zijn, een groot risico de ziekte te ontwikkelen en eraan te overlijden. Deze studie toont aan dat we de kans om aan longkanker te overlijden fors kunnen verkleinen."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | de Volkskrant

Beeld | Getty Images

Carmen FelixGetty Images/EyeEm

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden