Prof. dr. Frank Snoek: ‘Deze sensor is een game changer voor diabetespatiënten’
Diabetespatiënten weten er alles van, het routinematig vingerprikken om de hoeveelheid glucose te meten. Daar is nu een oplossing voor: een kleine sensor op de arm die dag en nacht automatisch de glucose meet en opslaat. Door de sensor te scannen met de mobiele telefoon via een app kan de diabetespatiënt in één seconde zelf de glucose meten. "Een game changer voor diabetespatiënten," noemt prof. dr. Frank Snoek de uitvinding waarbij flashglucose monitoring met mobiele apps wordt gecombineerd.
Snoek is hoogleraar en afdelingshoofd medische psychologie en verbonden aan VU medisch centrum en het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en speelt een actieve rol in het diabetesteam en is hoofd van de onderzoeksgroep psychosociale diabetologie. Hij doet ruim twintig jaar onderzoek naar diabetes, hoe mensen de ziekte ervaren én het gedrag van de patiënt. Hoe gaan mensen bijvoorbeeld om met de nieuwe medische techniek, zoals de overgang van vingerprikken naar scannen met een mobiele app? "Niet alleen is een sensor veel gebruiksvriendelijker, de continue glucosemeting geeft de patiënt ook verfijnde informatie en meer feedback. Dat kan voor geruststelling en beter zelfmanagement zorgen," zegt de arts.
Ontwikkeling glucosemeting
Moest de diabetespatiënt veertig jaar geleden nog zijn glucosewaarde bepalen aan de hand van een staafje in zijn urine – wat geen precieze informatie gaf –, in 1980 werd de vingerprik geïntroduceerd. Met deze nieuwe techniek kon de patiënt zelf metingen doen en zo nodig de bloedglucose corrigeren. Volgens sommige artsen een zorgwekkende ontwikkeling. Zouden patiënten dat wel aankunnen? Het vinger prikken zorgde voor meer zelfmanagement, maar had ook een keerzijde. Snoek: "Meerdere malen per dag, soms ook ’s nachts, prikken en kijken of er extra gegeten of gespoten moet worden: veel patiënten ervaren dat als onprettig. Daarbij geeft deze methode informatie over de waarde op één bepaald tijdstip en is een trend lastig te herkennen. Daarvoor zou je veel vaker moeten prikken en dat doen mensen dus niet."
De continue glucosemeter werd geïntroduceerd. Een sensor die op de buik wordt aangebracht en voor een automatische realtime glucosemeting zorgt die uitgelezen kan worden. Een alarm waarschuwt de patiënt als de glucosewaarde te hoog of te laag is. Echter, lang niet iedereen met diabetes komt voor deze sensor in aanmerking. Daarbij kan het alarm voor veel onrust zorgen.
'Revolutionair'
"Een revolutionair nieuwe uitvinding is de combinatie van de flashglucose monitoring met mobiele apps, zoals de FreeStyle Libre," zegt Snoek. "Een kleine sensor op de arm meet dag en nacht automatisch de glucose en slaat deze op. Door middel van een scan met de mobiele telefoon via de app kan de diabetespatiënt in één seconde zelf de glucose meten. Niet alleen krijg hij de actuele glucosewaarde te zien, maar ook de waardes van de afgelopen acht uur. Een trendpijl laat het verloop zien en op basis daarvan kan een voorspelling worden gedaan voor de aankomende uren." Snoek noemt de techniek 'the new kid on the block'.
"Wat we nu zien is dat het veel eenvoudiger wordt om de bloedglucose te checken en daardoor meten patiënten ook veel vaker: zestien keer in plaats van de gebruikelijke vier keer per dag. Dit helpt grip te krijgen op de bloedsuikerspiegel en leidt tot een betere diabetesinstelling. Natuurlijk blijft het een uitdaging de uitslagen op de juiste wijze te interpreteren. Onverwachte wisselingen in de bloedglucose kunnen voor onrust en frustratie zorgen. Vooral voor perfectionistisch ingestelde en angstige patiënten kan het nog lastig zijn niet gestrest te raken bij het zien van te hoge of te lage glucosewaarden. Anderzijds kan het de patiënt juist geruststellen en een gevoel van veiligheid geven. De metingen kunnen gemakkelijk worden gedeeld met ouders, echtgenoten of collega’s, zodat ook die mee kunnen kijken en denken. De flashmethode geeft de patiënt meer regie over zijn leven. De toekomst is de ‘kunstmatige alvleesklier’ die continue glucosemonitoring koppelt aan de juiste insuline toediening op het juiste moment, zonder tussenkomst van de patiënt. Dan zitten we feitelijk dicht aan tegen genezing van diabetestype 1, maar zover is het nog niet," aldus Snoek.
Foto | iStock
Ook interessant om te lezen
- Waarom je fietsen (en je veters strikken) nooit verleert
- Bijzonder: vrouw van 1.54 meter bevalt van eeneiige drieling (zonder ivf)
- Wat is het verschil tussen kruidnoten en pepernoten?
- Dankzij deze tip mislukt je eerste pannenkoek nooit meer
Bekijk ook
Beauty-expert Carmen Zomers deelt een mooi en makkelijk trucje om lippenstift aan te brengen. Bekijk de video en zie hoe jij je lippen eenvoudig kunt omlijnen, zonder uit te schieten.
(Kun je de video niet zien? Bekijk ’m dan
)
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.