Margriet logo
Prinses Amalia in nieuw boek: 'Als ik de wereld een klein stukje beter maak, ben ik blij' Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Prinses Amalia openhartig in nieuw boek: ‘Praten met een professional vind ik geen taboe’

Vandaag verschijnt een bijzonder boek over prinses Amalia, geschreven door Claudia de Breij. Het boek is geschreven naar aanleiding van de achttiende verjaardag van de kroonprinses, volgende maand. Het is een boek waarin ze openhartig is over haar mentale gezondheid en haar toekomst die er toch net wat anders uit zal zien dan die van de gemiddelde achttienjarige.

Ze is niet alleen openhartig over haar mentale gezondheid en haar toekomst, maar er is ook ruimte voor luchtigere onderwerpen. Zo blijkt Amalia verrassend genoeg een echte ‘cocktail queen’ te zijn.

‘Ik vind het geen taboe’

In het boek vertelt ze dat ze mentale gezondheid net zo belangrijk vindt als fysieke gezondheid. Ze vindt het daarom heel normaal om af en toe in gesprek te gaan met een professional. “Zeker ook na wat er met mijn tante is gebeurd,” vertelt ze. Hierbij heeft ze het over de jongere zus van haar moeder, Inés, die in 2018 zelfmoord pleegde. Toen Amalia jong was ging ze naar een kinderpsycholoog en nog steeds praat ze af en toe met een professional. In het boek zegt ze: “Ik vind het geen taboe. En geen probleem om dat in het openbaar te zeggen. Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden, en dan praat ik met iemand. Als ik er behoefte aan heb, maak ik een afspraak. Even je hart luchten, en dan ben ik weer voor een maand klaar.”

‘Ik geef mijn leven aan Nederland’

Amalia laat in het boek weten dat ze veel bezig is met haar rol als toekomstige koningin. Ze denkt veel na over wat haar allemaal te wachten staat, hoe ze haar periode als koningin eruit wil laten zien en hoe ze Nederland het best van dienst kan zijn. Ze vertelt: “Als ik een nare situatie kan voorkomen door diplomatie. Als ik de wereld een heel klein stukje beter heb gemaakt, dan ben ik blij. Ik ben in dienst van mijn land. Ik geef mijn leven aan Nederland.”

Lees ook:
8 regels en tradities waaraan de prinsessen Amalia, Alexia en Ariane zich moeten houden

Dol op tiara’s

Ze besefte zich tijdens de inhuldiging van haar vader in 2013 eigenlijk pas hoe haar toekomst eruit zou komen te zien. Amalia was toen 9 jaar. Vijf jaar later, in 2014, liet ze haar vader weten dat ze zich met haar toekomst had verzoend. Een opmerking waar haar vader om moest lachen. Hij zei dat Amalia daar een stuk eerder mee was dan hij. Gelukkig laat dee kroonprinses weten dat ze haar toekomst op dit moment niet als een last ervaart, maar dat ze het het juist een eer vindt. Ze zegt dat ze dól is op tiara’s; dat is natuurlijk een groot voordeel als toekomstige koningin.

In principe kan Amalia vanaf haar achttiende koningin worden, maar ze hoopt dat ze de eed voorlopig nog niet uit hoeft te spreken. Als haar vader iets overkomt wil ze dat haar moeder het de eerste jaren overneemt. En op de vraag wat er gebeurt als de monarchie voor die tijd verdwijnt, antwoord ze: “Ze mogen het best doen, hoor, dan ga ik ook door met mijn leven.”

‘Cocktail queen’

Claudia de Breij schreef het boek over kroonprinses Amalia en had daarom veel contact met haar. Afgelopen zomer ging De Breij bijvoorbeeld meerdere keren langs bij paleis Huis ten Bosch, om daar met de prinses te praten. Ook hadden ze veel contact via email en Whatsapp. Samen bezochten ze ook wat plekken die belangrijk zijn voor Amalia. Denk aan de koninklijke stallen, waar haar paard Mojito staat. Ook gingen ze naar de strandtent van de ouders van een vriendin waar ze het leuk vindt om cocktails te shaken. “Ze is echt onze cocktail queen, hoor!”, is te lezen in het boek.

Lees ook:
Prinses Amalia ziet af van toelage tijdens studententijd

‘Omdat ik dat echt zelf wil’

Het boek laat vooral zien dat Amalia – ondanks dat ze de toekomstige koningin is – als achttienjarige ‘normaal’ over wil komen. Ze wil zichzelf niet boven het volk zetten, maar het liefst midden in de samenleving staan. Daarnaast vertelt ze over het geloof, sociale media (“Je mist ontzettend veel als je het niet hebt, je loopt sociaal van alles mis.”) en haar toekomstige studie. Ze weet nog niet precies welke studie dat zal worden, maar ze is geïnteresseerd in geschiedenis, economie en rechten. Traditiegetrouw hebben veel van haar familieleden in Leiden gestudeerd, maar ze weet nog niet of ze dat zelf ook wil. Wanneer ze dat wel gaat doen, is dat “omdat ik dat echt zelf wil en niet om de traditie,” vertelt ze.

Prinses Amalia in gesprek met Claudia de Breij over het boek:

Bron | NOS, RTL Boulevard
Beeld | Getty Images

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden