Margriet logo
Prinses Amalia maakt indruk met haar eerste toespraak Beeld Brunopress
Beeld Brunopress

Prinses Amalia maakt indruk met haar eerste toespraak: ‘Ik besef altijd dat ik morgen koningin kan worden’

Het is een heel spannende dag voor prinses Amalia. Een dag na haar achttiende verjaardag heeft ze zitting in de Raad van State genomen en haar eerste openbare toespraak én persconferentie gegeven.

En wat ons daarin vooral ook opviel, is haar humor.

Prinses Amalia’s eerste toespraak in de Raad van State

Prinses Amalia arriveerde woensdag samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima om 13.45 uur bij Paleis Kneuterdijk in Den Haag. Toen ze uitstapte, begon de menigte die zich voor het paleis verzamelde ‘lang zal ze leven’ te zingen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar de zenuwen gierden vast door Amalia’s lijf. En om 14.00 uur was het dan zover: Amalia’s toetreding tot de Raad van State. “Het doet mijn vrouw en mij een groot plezier in uw midden te zijn samen met onze oudste dochter. Met trots begeleiden we haar bij haar intrede in deze Raad”, opende koning Willem-Alexander de buitengewone vergadering.

Prinses Amalia arriveert met haar ouders bij de Raad van State in Paleis Kneuterdijk in Den Haag. (Foto: Brunopress)
 Beeld Brunopress/Patrick van Emst
Beeld Brunopress/Patrick van Emst

Prinses Amalia arriveert met haar ouders bij de Raad van State in Paleis Kneuterdijk in Den Haag. (Foto: Brunopress)

Toekomstige koningin Amalia: “Hoop een goede leerlinge te zijn”

“Dank u wel voorzitter, als ik u voor een keer zo mag noemen, voor uw warme woorden”, nam Amalia met een glimlach het stokje van haar vader over. “Sinds gisteren heb ik, zoals onze grondwet dat plechtig formuleert, van rechtswege zitting in de Raad van State. En dat heeft alles te maken met het ambt dat op mij wacht. In de verre toekomst, hoop ik, al is er ook altijd het besef dat het morgen kan zijn.” In haar speech maakt Amalia duidelijk na haar studie de vergaderingen regelmatig bij te willen wonen. “Ik realiseer mij hoe weinig ik pas weet over de taken van de overheid, de beoordeling van wetten, het functioneren van het bestuur en de functie van de rechter.” En ze citeert uit de speech die haar oma, prinses Beatrix, in 1956 hield bij haar toetrede tot de Raad van State. “Nog zeer lange tijd, leden van de Raad van State, zal ik mij beschouwen als uw leerling. Ik zal, bewust van mijn verantwoordelijkheid, trachten een goede leerlinge te zijn.”

Amalia’s eerste zitting in de Raad van State. (Foto: Brunopress) Beeld Brunopress
Beeld Brunopress

Amalia’s eerste zitting in de Raad van State. (Foto: Brunopress)

‘Spannende dag’

Het was een korte, maar krachtige speech. Haar eerste stap als troonopvolger is achter de rug. Na afloop van de buitengewone vergadering kreeg Amalia een vulpen cadeau, net zoals haar vader die kreeg. Daarna plantte Amalia traditiegetrouw een boom, een Koningslinde, in de Franse tuin van het paleis. En naast haar eerste speech, kreeg Amalia ook haar eerste persconferentie. Daarin was ze zichtbaar en hoorbaar flink zenuwachtig. Het was een “enorm spannende dag”, zei ze onder meer. “Een nieuwe fase en die ziet er iets anders uit dan die van mijn leeftijdsgenoten, maar dat wisten we al een tijdje”, lachte ze. Amalia benadrukte nogmaals dat ze hoopt nog lang te hebben voor zij de troon moet bestijgen. “Ik hoop dat ik het nog een tijdje voor me uit kan schuiven, hè papa?”

Complimenten

Het regent complimenten voor Amalia. “Nu al een waardige koningin”, klinkt het onder meer. En: “Klasse!” Maar naast Amalia, worden ook koning Willem-Alexander en koningin Máxima druk nabesproken. Want wat glunderden ze van trots!

Je kunt Amalia’s toespraak hieronder terugkijken:

Bron | NOS
Beeld | Brunopress

RedactieBrunopress

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden