Margriet logo
null Beeld

Prins Harry vertelt voor het eerst zijn kant van het verhaal in emotionele speech

Prins Harry (35) heeft voor het eerst openlijk over zijn breuk met het Britse koningshuis gesproken. Dit deed hij in een emotionele speech bij een liefdadigheidsinstelling in Londen. Harry vertelt dat hij voor zijn gevoel geen andere keuze had, dan een stap terug te doen binnen de koninklijke familie.

In zijn emotionele speech wees Prins Harry vooral met beschuldigende vinger naar de media. “Want ik wil dat je de waarheid van mij hoort, zoveel als ik met jullie kan delen, niet als prins of als hertog, maar als Harry.”

“Hoopvol om te dienen”

De prins geeft aan dat het Verenigd Koninkrijk voor altijd zijn thuis zal blijven. En ook dat hij en Meghan destijds met goede moed zijn begonnen. “Toen Meghan en ik eenmaal getrouwd waren, waren we opgewonden, we waren hoopvol en we waren hier om te dienen.” Het besluit om een stap terug te doen, is volgens hem absoluut ‘niet lichtvaardig’ genomen.

Zelfde normen en waarden

“We hebben er maanden over gepraat, na zoveel jaren van uitdagingen. Ik weet dat ik het niet altijd bij het rechte eind heb, maar wat dit betreft was er geen andere optie”, aldus Harry. Ook zegt hij bij Meghan ‘de liefde en het geluk te hebben gevonden waar hij altijd op gehoopt had in zijn leven’. “Jullie kennen me goed genoeg om te weten dat de vrouw die ik kies als mijn vrouw, dezelfde normen en waarden heeft als ik.”

Lees ook: Meghan en Harry doen officieel afstand van hun koninklijke titels

“Ik zal dezelfde man blijven”

Harry hoopt vooral dat hij en zijn gezin een rustiger leven tegemoet gaan. “Ik wil jullie duidelijk maken dat we zeker niet weglopen en we zeker niet van jullie weglopen," zo vertelt hij aan het publiek. Harry en Meghan zullen ‘een leven van dienstbaarheid’ blijven leiden. “Ik zal dezelfde man blijven die van zijn land houdt en zijn leven wijdt aan het ondersteunen van de doelen, liefdadigheidsinstellingen en militaire gemeenschappen die zo belangrijk voor me zijn.”

Groot respect voor koningin Elizabeth

Dat zijn band met koningin Elizabeth nog steeds heel hecht is, blijkt wel uit het feit dat hij haar ook nog bedankt voor haar steun. “U nam mij onder uw vleugels toen ik mijn moeder 23 jaar geleden verloor. U zorgde zo’n lange tijd voor mij, maar de media zijn krachtig. En ik hoop dat onze steun voor elkaar op een dag sterker is, want dit is groter dan wij”, stelt Harry. “Ik heb groot respect voor mijn grootmoeder, mijn ‘commander in chief'’, en ik ben ontzettend dankbaar voor haar steun en die van de rest van mijn familie in de afgelopen maanden.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Instagram, BBC News

Beeld | ANP

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden