Preventieve borstamputatie blijkt niet altijd noodzakelijk te zijn
Elk jaar laten honderd tot tweehonderd vrouwen hun borsten preventief verwijderen. Door een genfout lopen zij een extra grote kans op het krijgen van borstkanker. Onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam hebben nu ontdekt dat preventieve borstamputatie bij dragers van het beruchte borstkankergen BRCA2 helemaal niet nodig is.
De overlevingskansen van vrouwen die BRCA2 bij zich dragen, zijn vrijwel even groot wanneer ze hun borsten behouden en zich elk half jaar laten controleren.
Borstbesparende operatie
Mocht er tijdens deze controlemomenten tóch een knobbeltje gevonden worden, in een vroeg stadium, dan kunnen vrouwen vaak alsnog kiezen voor een borstbesparende operatie.
Lees ook: Hoe voelt een knobbeltje in je borst?
Heftige boodschap
Dit is natuurlijk goed nieuws voor toekomstige patiënten, maar een heftige boodschap voor vrouwen die al een borstamputatie achter de rug hebben. Elk jaar laten honderd tot tweehonderd vrouwen hun borsten preventief verwijderen. Door een genfout lopen zij grote kans op het krijgen van borstkanker. Bij dragers van de twee erfelijke genfouten BRCA1 en BRCA2 is het niet de vraag óf ze borstkanker krijgen, maar wanneer. Zij hebben zestig tot tachtig procent kans op de ziekte.
Eerste onderzoek ooit
Er werd tot nu toe gedacht dat de kans op overleving het grootst was wanneer vrouwen hun borsten lieten weghalen vóórdat ze ziek werden. Bij vrouwen met het borstkankergen BRCA2 blijkt dit dus niet het geval te zijn. Dat dit nieuws bij sommige vrouwen hard aankomt, beseffen de onderzoekers maar al te goed. Er is echter tot nu toe nooit onderzoek gedaan naar de overlevingskansen van deze gendraagsters. In totaal werden bijna drieduizend vrouwen met BRCA1 en BRCA2 gemiddeld tien jaar lang gevolgd.
Preventieve borstamputatie is ‘Wel een keuze’
Voor toekomstige patiënten met BRCA2 zijn de onderzoeksresultaten een ‘opluchting’, denkt onderzoekster en epidemioloog Annette Heemskerk-Gerritsen. “Je borsten laten verwijderen is voor elke vrouw heftig. Het doet iets met je zelfbeeld en seksualiteit. Voor de vrouwen die nog worstelden, is het fijn om te weten dat ze écht een keuze hebben”, zo vertelt ze aan het AD.
Anders bij BRCA1
Voor vrouwen met het borstkankergen BRCA1 geldt deze ontdekking overigens niet. Hen overlevingskansen zijn juist wél groter bij een preventieve borstamputatie in plaats van verscherpte controle, zo blijkt uit de studie.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | AD
Foto | iStock