Poonam werd uitgehuwelijkt op haar 13e: ‘Mijn man was een boerenjongen van zeventien’
De nu 21-jarige Poonam uit Nepal trouwde onder dwang toen ze nog maar dertien jaar oud was. Kindhuwelijken komen anno 2021 nog steeds veel voor, gezien dit in 81 landen nog is toegestaan. Toch koos Poonam ervoor om haar jeugd niet te laten verpesten en bleef ze strijden om naar school te kunnen gaan.
Margriet samen met Plan International
Ze verloor ondanks haar heftige jeugd de droom om lerares te worden niet uit het oog.
Kindhuwelijken
In veel landen komen kindhuwelijken nog veel voor. Wereldwijd trouwen elk jaar twaalf miljoen meisjes voordat ze achttien zijn, met als grootste reden armoede. De bruidsschat die ouders krijgen wanneer ze hun kind uithuwelijken, kan het gezin uit de financiële problemen helpen. Een andere reden voor uithuwelijking is gebrekkige wetgeving en gebrek aan informatie over de schadelijke gevolgen ervan.
In 81 landen wereldwijd is het kindhuwelijk nog steeds toegestaan
‘Ik was bang voor mijn vader’
Poonam is inmiddels een volwassen vrouw van 21. Ze vertelt: “omdat ik bang was voor mijn vader, kon ik hem er niet van overtuigen om mij niet uit te huwelijken op jonge leeftijd. Mijn man was een boerenjongen van zeventien die zijn school niet had afgerond, terwijl ik juist een heel goede leerling was.” Terwijl veel meisjes na hun huwelijk worden gedwongen om te stoppen met school, bleef Poonam wél naar school gaan. Ondanks dat niemand haar aanmoedigde, haalde ze al haar toetsen. “Uiteindelijk heb ik een maand bij mijn schoonfamilie gewoond. Toen ik op het hoger onderwijs mocht beginnen, kwam mijn moeder mij halen”, vertelt ze.
In actie komen
Starten aan het hoger onderwijs veranderde haar leven compleet. Ze werd uitgenodigd om lid te worden van een groep jongeren die zich inzet voor kinderrechten. Samen met Plan International in Nepal strijden ze tegen kindhuwelijken. Poonam werd voorzitter van de groep en dit gaf haar meer zelfrespect en zelfvertrouwen. “We hebben vier kindhuwelijken in onze gemeenschap kunnen stoppen. Ik ben trots dat ik zo kan bijdragen aan het beëindigen van kindhuwelijken.” Haar wens? “Ik wil vrij zijn en ben vastbesloten om mijn droom waar te maken: lerares worden”, aldus Poonam.
Dit doet Plan International tegen kindhuwelijken
Plan International geeft meisjes, jongens, ouders, dorpshoofden en leraren voorlichting over de gevaren van kindhuwelijken en de rechten van meisjes. Dat dit nog steeds nodig is, blijkt uit bovenstaand verhaal. De gevolgen van kindhuwelijken voor meisjes zijn desastreus:
-
Vroegtijdig stoppen met school
Veel meisjes die gedwongen worden te trouwen, moeten vaak stoppen met school. Hierdoor kunnen zij zich niet verder ontwikkelen en worden ze afhankelijk van hun schoonfamilie. Ze raken geïsoleerd, nemen het huishouden op zich en geven bestaande tradities door waardoor de vicieuze cirkel in stand blijft. -
Huiselijk geweld
Kindbruiden worden vaker slachtoffer van huiselijk geweld, seksueel misbruik en vernedering. Gevolgen hiervan kunnen symptomen van een post-traumatisch stresssyndroom zijn, zoals gevoelens van hopeloosheid, hulpeloosheid en (ernstige) depressie behelsen. -
Gezondheidsproblemen
Doordat kindbruiden vaak te maken hebben met zwangerschap en bevalling op een zeer jonge leeftijd, brengt dit grote gezondheidsrisico’s met zich mee.
Na een lobby van Plan International riep de Verenigde Naties in 2012 11 oktober officieel uit tot Internationale Wereldmeisjesdag. Een belangrijke dag, want nog steeds worden er dagelijks miljoenen meisjes in ontwikkelingslanden achtergesteld, uitgebuit en gediscrimineerd. Ieder jaar vraagt Plan International op Wereldmeisjesdag extra aandacht voor de strijd van meisjes en jonge vrouwen wereldwijd voor gelijke rechten en kansen. Lees hier meer informatie over waar Plan International zich voor inzet.
Bron | Plan International
Beeld | Getty Images