Politie waarschuwt voor nóg een sluwe corona-babbeltruc bij ouderen
Het coronavirus gebruiken om kwetsbare ouderen te beroven. Met een zogenoemde babbeltruc gebeurt het de afgelopen tijd meer en meer, met succes.
Daarom geeft de politie nu beelden vrij van zulke babbeltrucs en daders.
Wat is een babbeltruc?
Met een babbeltruc weten dieven met een smoes in iemands huis te komen. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als iemand van de thuiszorg, bank of energiemaatschappij of vragen of hun kind even naar de wc mag. Vervolgens stelen ze geld en andere waardevolle spullen. Soms in combinatie met bedreiging of geweld.
Corona-babbeltruc
Sinds de coronacrisis zijn die babbeltrucs alleen nog maar meer geworden. In Opsporing Verzocht komt in de aflevering van dinsdag weer een nieuwe zogenoemde 'corona-babbeltruc' aan het licht, waar vooral ouderen slachtoffer van zijn. Dieven doen zich voor als iemand van de thuiszorg, gemeente of GGD en vertellen dat ze het huis komen reinigen vanwege corona. Ze komen zo betrouwbaar over dat ouderen ze binnenlaten. Terwijl zij op een andere kamer zitten en de schoonmaker het werk laten doen, worden ze eigenlijk beroofd. Van geld, bankpasjes, sieraden en andere waardevolle spullen.
Lees ook:
Let op: nepmails over coronavirus in de omloop
'Niet alle slachtoffers hebben door dat ze zijn opgelicht'
Van deze corona-babbeltruc zijn verspreid door het land meldingen binnengekomen, zo maakt de politie in Opsporing Verzocht bekend. "Mogelijk ligt het werkelijke aantal hoger, want we hebben de indruk dat we lang niet alle zaken in beeld hebben. Ook omdat niet alle slachtoffers doorhebben dat ze zijn opgelicht." Zo ontdekte een vrouw pas dagen later door haar bankafschriften dat haar pinpasje gestolen was.
Tips tegen babbeltruc
Een heel sluwe manier van diefstal dus. De politie roept dan ook op om extra alert te zijn. Kijk voor je de deur opendoet of je de persoon herkent, via het raam of een deurspion. Staat er een vreemde onaangekondigd voor je deur of appartementencomplex? Laat diegene dan niet zomaar binnen. Vraag waar diegene voor komt. Zorg dat je je deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een deurketting of kierstandhouder.
Vertrouw je het niet, dan kun je altijd voor de zekerheid bellen met de thuiszorg, gemeente of GGD - die komen namelijk nooit zonder afspraak langs. Schroom niet om 112 te bellen als je het niet vertrouwt, zo benadrukt Opsporing Verzocht: wie weet kan de politie hem of haar nog bij je in de buurt aanhouden.
Lees ook:
Waarom je moet oppassen met telefoontjes van de 'woningbouw'
Herken jij de daders uit onderstaand filmpje? Neem dan gratis contact op met de politie via 0800-6070. Anoniem kan ook, via 0800-7000.
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.
Bron | Opsporing Verzocht, politie.nl
Beeld | Getty Images
Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.