Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Pas op met de e-sigaret: ook in Nederland rare gezondheidsklachten gemeld

Afgelopen week kwamen er verontrustende berichten uit Amerika: honderden mensen hebben een mysterieuze longziekte als het gevolg van het roken van e-sigaretten. Nu zijn ook in Nederland de eerste patiënten met vreemde klachten gesignaleerd.

In Amerika zijn er inmiddels zes patiënten overleden aan de onbekende ziekte. Het gaat om jonge, voorheen gezonde mensen, tot ze begonnen met het roken van e-sigaretten. Er wordt vermoed dat dit komt door illegaal ingekochte vloeistoffen voor de sigaret.

Strenge eisen

Zo werd een groot deel van de rokers ziek na het roken van een e-sigaret waar THC-olie in zat. Die vloeistof is in Nederland streng verboden. Omdat we hier strengere eisen stellen aan de e-sigaretten, werd verwacht dat rokers hier geen gevaar lopen. Tot nu waren er in heel Europa nog geen meldingen van patiënten met klachten.

Enquête

Toch heeft de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT) voor de zekerheid actie ondernomen. Zij hebben een enquête uitgezet onder hun 1100 leden, om te kijken of we ook in Nederland moeten oppassen voor de e-sigaret.

Vreemde klachten

Uit de resultaten van de enquête kwamen drie meldingen naar boven van mensen die, waarschijnlijk als gevolg van het roken van e-sigaretten, vreemde gezondheidsklachten hadden. Zo mankeerde één van de patiënten helemaal niets aan zijn longen, tot hij de e-sigaretten van zijn dochter had gebruikt. Toen begon hij bloed op te hoesten.

Meer onderzoek

Leon van der Toorn, voorzitter van de NVALT, geeft aan dat de resultaten van hun onderzoek erop wijzen dat ook hier de e-sigaret mogelijk gevaarlijk is. Toch is er meer onderzoek nodig om het zeker te weten, omdat de klachten ook uit iets anders voort kunnen komen. Longartsen worden in ieder geval opgeroepen om patiënten met vreemde, plotselinge klachten te melden, zodat er een patroon kan worden ontdekt.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Quirine BrouwerGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden