Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Pakketjes buiten Europa, spaargeld, alcohol: híer betalen we per 1 juli meer voor

Vanaf 1 juli gaan er nogal wat zaken veranderen, die ook op jouw portemonnee invloed kunnen gaan hebben. Het betreft voor- én nadelen. Zo stijgt het minimumloon, maar moeten we meer gaan betalen voor stroom en gas en pakketjes van buiten Europa.

We zetten de veranderingen voor je op een rijtje.

Stijging minimumloon en AOW

Laten we beginnen met een goed nieuwtje: zowel het minimumloon als de AOW gaat omhoog. Als je het minimumloon ontvangt ga je er 16,20 euro bruto op vooruit per maand, van 1684,80 euro naar 1701 euro. Dat is op basis van een fulltime baan. Of dat in jouw sector 40, 38 of 36 uur omhelst, staat in de cao. Ontvang je AOW, dan ontvang je als alleenstaande per 1 juli 1226,60 euro per maand. Woon je samen, dan krijgen jullie per persoon 838,55 euro per maand.

Meer betalen voor pakketjes buiten Europa

Bestel jij regelmatig iets van buiten Europa, bijvoorbeeld uit Amerika of China (hallo AliExpress)? Dan zul je dieper in de buidel moeten tasten. Vanaf 1 juli moet je namelijk ook 21 procent btw betalen over pakketjes met een waarde onder de 22 euro. Dus als je nu een bestelling vanuit buiten Europa doet dat 20 euro kost, betaal je daar per 1 juli 21 procent bovenop en wordt het 4,20 euro duurder. Is die btw niet direct bij de bestelling berekend en betaald? Dan mogen pakketbezorgers extra kosten in rekening brengen, die op kunnen lopen tot wel 7 euro. Met deze maatregelen wil de EU webshops binnen en buiten Europa gelijk behandelen, maar ook voorkomen dat online winkels op papier de boel belazeren om belasting te ontduiken.

Lees ook:

Deze spullen kun je volgens de Consumentenbond beter niet buiten de EU bestellen

Sociale huur niet omhoog (en vrije sector amper)

Woon jij in een sociale huurwoning? Dan mag je huur komend jaar niet verhoogd worden. Servicekosten voor bijvoorbeeld de schoonmaak mag de verhuurder wel iets verhogen. Woon je in de vrije sector, dan kun je mogelijk wel een hogere rekening verwachten - maar die verhoging mag niet meer dan 1 procent bovenop de inflatie zijn. Dat komt dit maar neer op maximaal 2,4 procent. Staat er een hoger percentage in je contract met de verhuurder? Dan moet die dus verlaagd worden naar 2,4. Bewoners van kamers, woonwagens en woonwagenstandplaatsen in de vrije sector hebben ook geluk: ook die prijzen mogen met geen cent omhoog.

Geld sparen kost geld

Heb jij veel geld op je spaarrekening staan, dan wordt de kans per 1 juli groter dat je daar een negatieve rente over moet betalen. Op dit moment hanteren veel banken al de regel dat mensen met meer dan 250.000 euro spaargeld op de rekening rente moeten betalen. Vanaf 1 juli verlagen onder meer de SNS, ING en Rabobank die grens naar 100.000 euro en ABN Amro 150.000 euro. Bescheiden spaarders ontspringen de dans dus nog.

Lees ook:

Contant geld pinnen? Bij déze banken moet je daar straks extra voor betalen

Stijging energietarieven

De tarieven van stroom en gas zijn een stuk hoger geworden, onder meer door het koude voorjaar. Dus als je contract binnenkort afloopt of je een variabel contract hebt, ben je vanaf 1 juli duurder uit. Let ook op als je een oude energiemeter hebt: per 1 juli schakelen netbeheerders die niet meer om van het dag- naar het nachttarief. Wil je profiteren van een lager tarief in de nacht, dan zul je een slimme meter moeten hebben. Uiteindelijk krijgt iedereen die, maar wil je 'm eerder, dan kost je dat 72,60 euro.

Op alle plastic flesjes statiegeld

Vanaf 1 juli zit er op alle plastic flesjes 15 cent statiegeld. Dus ook de kleine flesjes. Inleveren maar!

Minder korting op alcohol

Scoor jij regelmatig wijn of bier met korting, bijvoorbeeld twee voor de prijs van een? Vanaf 1 juli profiteer je daar minder van, want dan mag de korting op alcohol niet meer boven 25 procent uitkomen. "Hiermee wil het kabinet de kans vergroten dat consumenten bewuster omgaan met het kopen van alcoholhoudende dranken en niet veel meer in huis halen dan ze eigenlijk van plan waren", legt Rijksoverheid hierover uit.

Geen ongewenste telefoontjes van telemarketeers meer

We eindigen het rijtje met iets positief. Word jij ook bestookt met belletjes van telemarketeers? Die worden per 1 juli flink aan banden gelegd. Vanaf dan mag je door een wijziging van de Telecommunicatiewet alleen gebeld worden als je vooraf toestemming hebt gegeven. En meld je je af, dan mag zo'n bedrijf je niet meer bellen. Maar was je ooit wel klant bij het bedrijf? Dan mag die je drie jaar na afloop van je contract nog wel benaderen.

Bron | AD, Rijksoverheid

Beeld | Getty

Faye HeijnisGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden