Margriet logo
null Beeld

Oudste man met downsyndroom viert 77ste verjaardag!

Deze maand vierde Kenny Cridge zijn 77ste verjaardag, in betrekkelijk goede gezondheid. En dat is bijzonder, want Kenny heeft het syndroom van Down. Mensen met dit syndroom worden meestal niet veel ouder dan zestig.

Toen Kenny in 1939 geboren werd, gaf hij geen krimp. De artsen hielden hem voor dood en legden hem snel aan de kant om zijn tweelingzusje Dorothy te halen. Dat tweelingzusje was al net zo'n wonder als Kenny, want zijn moeder had geen idee dat ze zwanger was van een tweeling. Des te groter was de vreugde toen bleek dat ze allebei leefden!

foto's: SWNS

Niet ouder dan twaalf jaar

Vanwege zijn downsyndroom dachten de artsen dat hij niet ouder dan twaalf zou worden. Maar in 2008 werd Kenny door Guinnes World Records officieel benoemd tot de oudst levende man met het syndroom van Down. Op 15 februari dit jaar vierde hij zijn 77ste verjaardag, volgens zijn verzorgsters nog net zo fief als vorig jaar. Hij heeft, hoe treurig ook, zelfs zijn zusje Dorothy overleefd. Zij stierf een paar jaar geleden.

'Hij bezorgt iedereen een goed humeur'

Kenny heeft altijd bij zijn moeder gewoond, tot zij op hoogbejaarde leeftijd overleed. Daarna woonde hij een tijdje bij zijn neef en sinds vijf jaar is thuis voor Kenny een verzorgingshuis in het Britse Somerset, waar ze dol op hem zijn. "Hij is altijd vrolijk en lacht naar iedereen," vertelt directeur Ann Nicholson aan Metro UK. "Hij kan iedereen een goed humeur bezorgen. Hij is heel aanhankelijk en vraagt vaak om een knuffel. We prijzen ons gelukkig met hem in huis."

Volgens de medewerkers van het verzorgingshuis speelt Kenny nog steeds graag op zijn mondharmonica, geniet hij van zoete traktaties en maakt hij altijd grapjes met andere bewoners.

foto: SWNS

Vroeger niet zo vanzelfsprekend

Kenny mag het nu goed hebben, volgens zijn nichtje was het vroeger niet zo vanzelfsprekend dat mensen aardig tegen hem deden. In een eerder interview zei zij: "Tegenwoordig worden mensen met downsyndroom gelijkwaardig en met respect behandeld, maar volgens mijn oma was dat vroeger helemaal niet zo. Ze heeft veel strijd geleverd voor een normale behandeling van haar zoon. Haar man had een motorfiets met een zijspan voor Kenny en samen reden ze zo vaak naar de kroeg. De mensen in het dorp vragen nog steeds naar hem."

foto: SWNS

Levensverwachting in 2017

In de jaren veertig van de vorige eeuw was de levensverwachting van mensen met het downsyndroom maar twaalf jaar. Tegenwoordig is dat iets meer dan zestig jaar. Veel afwijkingen die kinderen met down op jonge leeftijd krijgen (vaak aan hun darmen en hart), kunnen nu worden geopereerd, waardoor ze een veel grotere overlevingskans hebben. Het grootste gezondheidsprobleem is dat ze veel sneller verouderen dan andere mensen. Op hun veertigste hebben mensen met down meestal de fysieke gezondheid van een zestig- of zelfs zeventigjarige.

Zo beschouwd is Kenny dus niet 77, maar misschien wel 107 jaar geworden!

foto: SWNS

Oudste downer is 83 geworden

's Werelds oudste man met het syndroom van Down, zo bleek later, was de Amerikaan Bert Holbrook. In 2012 stierf hij op 83-jarige leeftijd. Voor zover bekend is de 74-jarige Dollie Grisom nu de oudst levende vrouw met het downsyndroom, ook uit de VS. Het Guinness book of records houdt het tegenwoordig niet meer bij, omdat het bij deze records om een fysieke beperking gaat.

Bron | Daily Mail, SWNS (beeld), Cyberpoli.nl

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden