Margriet logo
null Beeld

Oppassen: meer teken actief door het zonnige lenteweer

Als we de weersvoorspellingen moeten geloven, blijft het de komende dagen heerlijk zonnig lenteweer. Helaas kunnen we hier voorlopig beter niet van genieten in het park of met een boswandeling. Maar dat is misschien maar beter, want het lentezonnetje zorgt er ook voor dat er meer teken actief zijn. 

Volgens Wageningen University zorgt de stijging van het kwik voor een heel hoge activiteitsverwachting voor teken. Ook in je eigen tuin.

Meer teken door lentezon

De komende dagen kan het op sommige plekken in Nederland wel twintig graden worden. Heerlijk, maar dat vinden teken ook. De beestjes worden actiever bij warm weer, waardoor de kans op een tekenbeet ook een stuk groter is. Nu zijn de meeste parken en bossen afgesloten, dus de kans dat je de komende dagen in contact komt met teken is misschien wat kleiner. Maar wees toch alert. Want ook als je in je eigen tuin van de lentezon wilt genieten, zijn er nog steeds teken actief. Volgens Nature Today, de website van Wageningen University, worden namelijk vooral in april veruit de meeste tekenbeten opgelopen in de tuin. Controleer daarom zeker deze maand en met dit heerlijke lenteweer extra goed op teken.

Lees ook: De 4 beste tips om teken uit je tuin te houden

Ziekte van Lyme

Teken bevinden zich het liefst tussen bladeren en in hoog gras. Pas dus op als je met ontblote huid naar buiten gaat. Teken kunnen erg gevaarlijk zijn omdat ze de ziekte van Lyme kunnen overdragen, dat wordt veroorzaakt door de bacterie Borrelia burgdorferi. Ongeveer één op de vijf teken is besmet met Lyme.

Volgens cijfers van het RIVM worden elk jaar meer dan 1 miljoen mensen door een teek gebeten. Daarvan krijgt ongeveer twee op de honderd mensen de ziekte van Lyme, waarvan ongeveer 1000 tot 2500 mensen langdurige klachten overhouden.

Naar de huisarts

Vooral oksels, knieholten, liezen, de bilspleet en achter je oren zijn de favoriete plekken van teken. Wanneer je door een teek gebeten bent, kun je deze het best zo snel mogelijk met een tekentang of een pincet verwijderen. Vergeet niet om de beet vervolgens goed te ontsmetten met alcohol. Als je de teek niet goed kunt verwijderen, hij langer dan 24 uur in de huid heeft gezeten, je verkleuringen en rode vlekken op je huid ziet of je last krijgt van pijn en griepachtige klachten neem dan contact op met de huisarts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RIVM, Nature Today, LINDA

Beeld | iStock

Maryse de Bruijne

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden