Opnieuw een ‘gedeeltelijke’ lockdown: gaan drie weken helpen?
Vanaf vandaag gelden er nieuwe maatregelen en een gedeeltelijke lockdown van drie weken. Dit zou de besmettingsaantallen moeten remmen. Maar hoeveel effect heeft zo’n tijdelijke en gedeeltelijke lockdown? Kunnen we na deze drie weken de regels weer meer loslaten, of hangt er nu al een verlening boven ons hoofd?
En wat kunnen we met de feestdagen verwachten?
Blijft het bij ‘slechts’ drie weken in lockdown?
Vanaf vandaag geldt een gedeeltelijke lockdown van drie weken. Dat betekent dat vanaf zaterdag 13 november 18:00 uur tot in ieder geval zaterdag 4 december de volgende maatregelen van kracht zijn:
- Horecagelegenheden en winkels zoals supermarkten en drogisten om 20:00 uur dicht
- Niet-essentiële winkels en locaties waar mensen met contactberoepen werken (bijv. kappers) om 18:00 uur dicht
- Vaste zitplaats en coronatoegangsbewijs in de horeca verplicht
- Evenementen en recreatie dicht na 18:00 uur (voorstellingen uitgezonderd) en maximaal 1.250 mensen per ruimt
- Geen supporters bij sport
- Zoveel mogelijk thuiswerken
- Maximaal vier personen thuis op bezoek
Demissionair premier Mark Rutte liet tijdens de persconferentie weten dat er met dit pakket aan maatregelen verwacht wordt dat de besmettingsaantallen weer zullen dalen. Maar of dat na drie weken al genoeg gezakt is en of de maatregelen dan alweer versoepeld kunnen worden, dat blijft nog onzeker. Die drie weken in lockdown zijn volgens Rutte nodig om een aantal nieuwe maatregelen wettelijk mogelijk te maken, zodat het virus in de periode daarna vertraagd kan worden. Dit zou waarschijnlijk gaan om het invoeren van coronatoegangsbewijzen in nog meer sectoren en de 2G-maatregel. Die regel houdt in dat alleen gevaccineerden en mensen die corona hebben gehad een toegangsbewijs kunnen krijgen.
Hoeveel effect heet een gedeeltelijke lockdown?
Aan RTL Nieuws legt viroloog Gorben Pijlman van Wageningen University uit dat de nieuwe maatregelen behoorlijk stevig zijn, maar dat dit wel nodig is om de huidige uitbraak snel weer de kop in te drukken. Volgens Pijlman zorgt nu harde maatregelen nemen ervoor dat we straks misschien weer samen kerst kunnen vieren. Pijlman is hoopvol over het effect van de gedeeltelijke lockdown, maar dan moeten we ons wel aan de maatregelen gaan houden. Vooral het omlaag brengen van contacten met anderen is daarbij belangrijk, zodat het virus zich minder snel kan verspreiden.
Lees ook: Waarom lekken de coronamaatregelen altijd vóór de persconferentie al uit?
Wat is het nieuwe vooruitzicht?
Lange tijd werd vaccineren als dé uitweg uit de crisis gezien, maar inmiddels blijkt dat dit toch niet genoeg is om de regels los te kunnen laten. Volgens psycholoog Gijs Coppens, oprichter van online zorgplatform OpenUp, leidt dat tot frustratie. Aan RTL Nieuws vertelt Coppens dat hij vindt dat het kabinet met een plan voor de lange termijn moet komen en niet alleen voor deze drie weken. Anders is er weinig nieuw perspectief, waardoor het voor sommige mensen lastig is om zich aan de aangescherpte maatregelen te houden.
De regels rondom de feestdagen
Mochten de maatregelen na drie weken opnieuw worden verlengd, dan zou dat betekenen dat ook tijdens de feestdagen het advies van maximaal vier bezoekers thuis geldt. Maar daarvoor is alvast een uitzondering gemaakt. Demissionair minister Hugo de Jonge heeft al laten weten dat tijdens de feestdagen, zoals Sinterklaas, eerste en tweede kerstdagen en Chanoeka het advies van maximaal vier bezoekers niet van kracht zal zijn.
Bron | RTL Nieuws, NU.nl
Beeld | Getty Images