Margriet logo
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Opmerkelijk: vrouwen hebben een grotere kans op bijwerkingen van medicijnen

Het is internationale bijwerkingenweek. Tijdens deze week wordt er stilgestaan bij het belang van het melden van bijwerkingen van vaccins en medicatie. Daarbij geldt: hoe meer bijwerkingen er bekend zijn, hoe veiliger het gebruik van medicijnen en vaccins. Ook worden hierdoor verschillen in bijwerkingen op het gebied van geslacht duidelijker. Zo blijkt uit een eerder onderzoek van Bijwerkingen Centrum Lareb dat vrouwen gemiddeld vijftig procent meer kans hebben op bijwerkingen van geneesmiddelen dan mannen. 

Het centrum deed onderzoek naar de bijwerkingen van verschillende medicijnen, waaruit onder andere bleek dat vrouwen bij bepaalde middelen tegen hartritmestoornissen meer kans lopen op een vergiftiging.

Vrouwen hebben een grotere kans op bijwerkingen

De meeste bijwerkingen van nieuwe medicatie of vaccins worden al tijdens onderzoek bekend, voordat een product op de markt komt. Deze bijwerkingen worden opgenomen in de bijsluiter. Maar aangezien ieder mens anders is, kan het voor komen dat jij anders reageert op een medicijn of dat je last krijgt van bijwerkingen die niet uit het onderzoek naar voren kwamen. Bijwerkingen van medicatie en vaccins melden is daarom heel belangrijk. Die verschillen zijn bijvoorbeeld ook duidelijk merkbaar tussen sekse. Uit een eerder onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb blijkt namelijk dat vrouwen grotere kans hebben op bijwerkingen van medicijnen dan mannen.

Allereerst gebruiken vrouwen vaker geneesmiddelen dan mannen. Uit een onderzoek dat gepubliceerd werd in 2016, bleek dat 61% van de mannen en 74% van de vrouwen regelmatig medicijnen slikte. Vrouwen gebruiken daarnaast vaker meer geneesmiddelen tegelijkertijd, wat invloed kan hebben op de bijwerkingen.

Toch zijn dat volgen arts-onderzoeker Eline Rodenburg niet de voornaamste oorzaken van het verschil in bijwerkingen tussen beide geslachten. "Vrouwen zitten biologisch iets anders in elkaar dan mannen,” legt de arts-onderzoeker van het Erasmus Medisch Centrum uit. “Ze hebben bijvoorbeeld meer hormoonschommelingen en sommige organen zijn net iets kleiner. Die subtiele verschillen kunnen zorgen voor meer of andere bijwerkingen van medicijnen." Volgens het onderzoek van het Bijwerkingen Centrum kan het verschil ook worden verklaard doordat sommige bijwerkingen bij vrouwen eerder worden opgemerkt en als hinderlijker worden ervaren. Zo vallen haaruitval en kaalheid eerder op bij vrouwen dan bij mannen.

Lees ook:

Dit zijn de medicijnen tegen een hoge bloeddruk met de minste bijwerkingen

Hart- en vaatziekten

Het verschil is volgens Rodenburg het grootst bij medicijnen tegen hart- en vaatziekten. Zo hebben vrouwen die plaspillen slikken tegen een hoge bloeddruk, veertig procent meer kans op ernstige bijwerkingen. De medicijnen kunnen onder andere zorgen voor een te laag zoutgehalte in het bloed, wat misselijkheid en verwardheid kan veroorzaken. In heel ernstige gevallen kunnen vrouwen zelfs in coma raken en overlijden. "Als je een nieuw medicijn krijgt voorgeschreven en plotseling klachten hebt zoals misselijkheid of je niet lekker voelen, moet je dat serieus nemen,” zegt Rodenburg. "Denk niet te snel dat het komt doordat je ziek bent. Zou het ook door de medicijnen kunnen komen? Dat is een vraag die je altijd moet stellen. Ga naar de arts en laat je controleren als je het niet vertrouwt." Naast medicatie voor het hart lopen vrouwen bij sommige antidepressiva en sterke pijnstillers volgens het onderzoek ook meer risico op bijwerkingen.

Heb je last van bijwerkingen of onverklaarbare klachten sinds je een nieuw medicijn gebruikt? Meld dit dan altijd bij een arts en maak hier ook een melding van bij het Bijwerkingen Centrum Lareb.

Bron| Bijwerkingen Centrum Lareb, Gezondheidsnet, WomenInc

Beeld| Getty Images

null Beeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van 'Mijn verhaal' de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden